Ce este HIV? Ce este SIDA?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ce este HIV? Ce este SIDA?

Sănătate 25 Noiembrie 2014 / 00:00 696 accesări

HIV este denumirea prescurtată (în limba engleză) a virusului imunodeficienţei umane, virus care determină în timp boala numită SIDA.

SIDA (sindromul imunodeficienţei dobândite) reprezintă o sumă de manifestări de boală apărute ca urmare a infecţiei cu HIV, explică medici din cadrul Biroului de Programe de Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSPJ) Județeană Constanța.

CĂILE DE TRANSMITERE A HIV Căile de transmitere a HIV sunt: prin contact cu sânge potenţial contaminat de la persoana infectată (orice manevră sângerândă: chirurgicală, stomatologică, manichiură, pedichiură, puncţia lobului urechii pentru cercei, tatuaje, instrumentar de orice fel incorect sau incomplet sterilizat, etc.); prin contact sexual neprotejat cu persoana infectată; prin transmitere verticală de la mama infectată la făt.

CUM SE PREVINE INFECŢIA HIV? Medicii spun că infecția cu HIV se previne cu ușurință, astfel: nu atinge sângele altei persoane, foloseşte prezervativul la contactul sexual, iar femeile însărcinate au recomandarea să meargă la controalele medicale indicate pentru depistarea precoce a infecţiei HIV.

PRECAUŢII UNIVERSALE PENTRU PREVENIREA BOLILOR TRANSMISE PRIN SÂNGE:

- spălarea mâinilor cu apă şi săpun, timp de cel puţin 30 de secunde după contactul cu sânge sau cu alte produse posibil contaminate cu sânge; tăieturile sau zgârieturile se acoperă cu bandaj provizoriu până la acordarea îngrijirilor de specialitate. Bandajul se poate face şi de către cel accidentat.

- puneţi-vă mănuşile de cauciuc de unică utilizare înainte de a veni în contact cu sânge, în special dacă mâinile dvs. prezintă leziuni (poarta de intrare). Spălaţi-vă imediat pe mâini după ce aţi scos mănuşile; suprafeţele murdărite cu sânge se spală imediat cu apă şi detergent şi se dezinfectează cu un dezinfectant (cloramină) aflat la îndemână. Cloramina 5% trebuie să persiste 20 - 30 minute pe suprafeţe. Se folosesc mănuşi; îmbrăcămintea şi cârpele murdare de sânge se manipulează cu grijă pentru a preveni stropirea în jur şi se pun într-un sac de plastic, separat de alte haine. Se recomandă apoi clorinarea şi, în final, spălarea cu detergent din abundenţă. Materialele (cârpe, mănuşi) folosite la ştergerea sângelui de pe suprafeţe se introduc într-un sac de plastic (pungă) şi se incinerează. Asiguraţi-vă că nu este posibilă recuperarea lor, spun medicii DSPJ.

Taguri articol


12