Ce este și cum se obține rapid o fișă medicală pentru angajare?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ce este și cum se obține rapid o fișă medicală pentru angajare?

Social 12 Octombrie 2018 / 10:25 5427 accesări

Cu toții știm că, de fiecare dată când ne angajăm sau când ne schimbăm locul de muncă, indiferent de domeniul de activitate, avem nevoie și de o fisa medicala pentru angajare.

Chiar dacă angajatorul ne cere prezența acestui document la dosar, fisa medicala pentru angajare nu este o cerință impusă de el, ci de legislație. Astfel, reglementările în vigoare stipulează că orice persoană care dorește să se angajeze pentru prima oară sau care își schimbă locul de muncă are nevoie obligatoriu de o fisa medicala pentru angajare, care să ateste că persoana în cauză este aptă atât din punct de vedere medical, cât și psihologic, să presteze activitatea aferentă postului dorit.

Ce este fisa medicala pentru angajare?

Fisa medicala pentru angajare este definită oficial ca fiind un document eliberat de către un cadru medical specializat în medicina muncii, în care este precizat dacă o persoană este aptă, aptă condiționat sau nu este aptă pentru prestarea activității în domeniul sau la locul de muncă ales. Fisa medicala pentru angajare este deosebit de importantă atât pentru angajat, cât și pentru angajator, stabilind limitele de expunere profesională la factorii nocivi și servind drept ghid pentru a preveni riscul de îmbolnăvire profesională. Costurile fișei sunt suportate integral de către angajator.

Ce se întâmplă dacă nu deținem o fisa medicala pentru angajare?

Lipsa acestui document poate atrage sancțiuni notabile, însă doar angajatorului. Astfel, potrivit art. 13 lit. j) din Legea nr. 319/2006 – Legea securității și sănătății în muncă: 1. Angajatorii au posibilitatea de a încadra în muncă doar persoane care, în urma examenului medical de specialitate, corespund condițiilor de muncă. Încălcarea acestei legi poate conduce către o sancționare de proporții, sub forma unei amenzi ce poate atinge chiar și suma de 8000 de Lei!

Ce alte lucruri mai prevede legislația în curs, referitor la fisa medicala pentru angajare:

- doar un doctor specialist în medicina muncii are dreptul de a efectua examenul medical la angajare;

- examenul medical la angajarea în muncă se efectuează la solicitarea angajatorului, care trebuie să completeze fișa de solicitare a examenului medical la angajare, dar și fișa de identificare a factorilor de risc profesional;

- examenul medical la angajarea în muncă stabilește, după caz, aptitudinea, aptitudinea condiționată, respectiv inaptitudinea permanentă ori temporară a unei persoane de a lucra în funcția/profesia și locul de muncă indicate de angajator.

Cum decurg investigațiile medicale?

În funcție de domeniul de activitate al firmei/companiei angajatoare, dar și de factorii de risc asociați acestei activități, se vor face investigațiile relevante necesare. Acestea pot cuprinde următoarele:

Anamneză: viitorul angajat este întrebat despre trecutul său profesional (ce profesii a avut, dacă a avut riscuri profesionale la locurile de muncă anterioare și care a fost timpul de expunere la acestea).

Anamneză medicală: persoana care urmează să se angajeze trebuie să îi spună medicului de medicina muncii care sunt afecțiunile de care a suferit, dar și afecțiunile rudelor sale apropiate.

Examenul clinic general

Examene clinice de specialitate (de exemplu, consult oftalmologic și ORL) și paraclinice: analize de laborator, investigații de tipul electrocardiogramă, audiogramă, spirometrie, radiografie pulmonară, glicemie etc.

În Codul Muncii este menționat și faptul că salariații care lucrează pe timp de noapte sunt obligați să facă un examen medical gratuit, înainte de angajare și apoi periodic. Dacă acești salariați au probleme de sănătate legate de munca de noapte, angajatorul va trebui să îi treacă la o muncă de zi.

Este interzis prin lege ca femeilor să li se solicite să facă un test de sarcină la angajare.

Ce acte sunt necesare obținerii fișei medicale pentru angajare?

Cu toții ne dorim să evităm situațiile incomode, în care suntem nevoiți să așteptăm pe holurile clinicilor, la cozi interminabile, doar pentru a realiza că nu avem toate actele asupra noastră. Din acest motiv, îți prezentăm actele ce sunt obligatorii, atunci când ne prezentăm la o clinică de specialitate în vederea obținerii unei fișe medicale pentru angajare.

- Buletinul / Cartea de identitate sunt absolut necesare când ne prezentăm la clinică pentru obținerea fișei.

- După caz, o adeverință de la medicul de familie care să ateste starea generală de sănătate (cel mai indicat este să stabiliți telefonic, înainte de programare, dacă este nevoie de așa ceva).

- Fișa de solicitare pentru examenul medical de angajare, care este un tipizat standard ce trebuie completat și semnat de către persoana angajatoare.

- Fișa de identificare a factorilor de risc profesional, completată de către lucrătorul desemnat / SIPP și semnată atât de acesta, cât și de către angajator.

Și tu ai nevoie de o fisa medicala pentru angajare? Acum o poți obține rapid, de la clinica specializată StandardMed, la cel mai bun raport calitate-preț de pe piață!



12