Ce este trichineloza și cum ne dăm seama dacă ne-am îmbolnăvit?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ce este trichineloza și cum ne dăm seama dacă ne-am îmbolnăvit?

Sănătate 23 Decembrie 2014 / 00:00 1184 accesări

Pentru că este sezonul când obișnuim să consumăm, cu precădere, carne și produse din carne de porc, potrivit tradiției, specialiști ai Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța vin cu recomandări, astfel încât să știm câteva noțiuni despre boala (trichineloza) care ar putea apărea dacă mâncăm carne de porc luată de la comercianți neautorizați sau dacă nu o testăm înainte de preparare. ”Trichineloza este o boală care apare la om prin ingestia de carne (în special de porc) infectată, necontrolată sanitar-veterinar”, potrivit unei informări a DSPJ.

CUM PUTEM PREVENI? În primul rând, spun specialiștii DSPJ, evitați consumul de carne și produse din carne obținute din tăieri neverificate, necontrolate; prelucrați termic (fierbere, frigere) orice carne de animal sacrificat; faceți examenul trichineloscopic al cărnii.

CARE SUNT SEMNALELE DE ALARMĂ? Primele semne apar după 5 - 20 zile de la consumul de carne infectată (dureri musculare, diaree, vărsături, febră, dureri de cap, umflarea capului). ”Dacă v-ați îmbolnăvit, mergeți urgent la medic”, spun specialiștii DSPJ.

PUNCTE DE TESTARE A CĂRNII Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța asigură, și în acest an, posibilitatea efectuării examenului de identificare a trichinellei spiralis din carnea de porc la următoarele puncte: sediul DSVSA (zona Billa), Piața Brick, Piața Grivița și în cadrul circumscripțiilor sanitar-veterinare din orașele: Mangalia, Cernavodă, Medgidia și Năvodari. ”Medicii veterinari de asistență pot efectua examenul trichineloscopic în localitățile arondate. Programul de funcționare este de la ora 8.00 la ora 16.00. Tariful este de 11,16 lei pentru porcul domestic și 22,32 de lei pentru porcul mistreț”, potrivit DSVSA Constanța. Și medicii veterinari atrag atenția că sacrificarea porcilor și consumarea lor în familie, fără control sanitar-veterinar al stării de sănătate a animalului și al salubrității cărnii obținute, pot avea consecințe deosebit de grave.

Numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA este 00826787 și poate fi apelat gratuit. Solicitările consumatorilor vor fi soluționate în regim de urgență de inspectorii sanitar-veterinari.

Taguri articol


12