CE face recomandări economice României

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

CE face recomandări economice României

Externe 07 Iunie 2011 / 00:00 438 accesări

Comisia Europeană va adopta, astăzi, proiecte de recomandări către cele 27 de state membre, ca parte a procesului de coordonare economică aprofundată la nivelul UE. Comisia va adopta 27 de seturi de proiecte de recomandări la reuniunea pe care o va avea la Strasbourg. Preşedintele Barroso se va adresa Parlamentului European, imediat după reuniune. Recomandările au la bază o evaluare detaliată a situaţiei economice şi bugetare din fiecare ţară şi a modului în care măsurile propuse de fiecare stat membru în cadrul programului naţional de reformă sau al programului de stabilitate şi convergenţă sau al angajamentelor luate potrivit Pactului Euro+ răspund provocărilor specifice cu care acestea se confruntă. Acolo unde este necesar, Comisia va prezenta măsuri de continuare a reformelor structurale sau de consolidare a creşterii, ce vor trebui implementate de către statele membre, în următoarele 12-18 luni. Recomandările vor fi discutate şi agreate de Consiliul European, în cadrul reuniunii din 23-24 iunie şi adoptate în mod oficial la reuniunea acestuia din iulie.

Prezentarea recomandărilor specifice pentru fiecare stat membru este un moment esenţial în cadrul semestrului european, având ca scop coordonarea politicilor economice şi bugetare. După aprobarea de către Consiliul European, în martie, a priorităţilor de politică economică ale Europei pentru anul în curs (pe baza raportului anual de creştere, prezentat de Comisie în ianuarie), cele 27 de state membre şi-au prezentat, în aprilie, planurile de consolidare a finanţelor publice (respectiv programele de stabilitate şi convergenţă) şi de înregistrare de progrese în ceea ce priveşte obiectivele strategiei Europa 2020 (respectiv programele naţionale de reformă).

Un comunicat de presă şi un document de referinţă vor fi publicate astăzi, împreună cu textul comunicării adoptate de Comisie, cele 27 de seturi de recomandări şi cele 27 de documente de lucru ale Comisiei ce conţin analizele detaliate pentru fiecare stat membru.



12