Ce filme româneşti noi vom vedea în anii următori?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ce filme româneşti noi vom vedea în anii următori?

Cultură 20 August 2010 / 00:00 473 accesări

Iată o întrebare la care aşteptam cam demult răspunsul, dacă ţinem seama că a tot fost amânată sesiunea de vară a concursului de proiecte cinematografice. Acum, listele au fost date publicităţii. Apele nu s-au liniştit câtuşi de puţin. Sunt nemulţumiţi şi dintr-o parte şi din cealaltă. Sunt autori de mai multe proiecte care au câştigat doar cu unul sau cu două, chiar trei, nu însă cu toate cu care au participat. Sunt şi concurenţi cu nume care nu au trecut linia. Şi aici nemulţumirea este şi mai mare. Cert este că s-a aglomerat spaţiul competiţiei cu tot mai multe nume grele, venind cu premii de la festivalurile importante. Nu este cazul să intrăm în detalii. Până la urmă, este firesc să fie şi perdanţi, ca la orice competiţie. Există „instituţia” contestaţiei, a dialogului deschis, a revederii punctajelor, ceea ce - după termenul legal de 30 de zile - ar mai putea modifica întrucâtva ansamblul.

● Comedia, în prim plan ● Să trecem, însă, la prezentarea viitoarelor producţii. Salutăm orientarea către un gen popular - comedia -, ca şi faptul că vom avea nu mai puţin de şase debuturi în lungmetraj artistic. La acest capitol, sunt şi autori „siguri”, precum Bogdan Mustaţă (care va realiza proiectul „Lupu”), deţinător de aur berlinez. Disputele s-au centralizat în jurul ficţiunii de la lungmetraj. Din garda veche, prea mulţi câştigători nu sunt. Sergiu Nicolaescu va continua „Poker” prin „Ultimul corupt al României”, titlu şocant, desigur. Mai este Geo Saizescu, cu „A doua şansă”, de asemenea o comedie. Nu-l putem uita pe mai tânărul Horaţiu Mălăele, care va realiza „Doar cu buletin de Paris”.

● Câştigători vs. Perdanţi ● Dintre tineri, îl vom menţiona pe Cătălin Mitulescu, cu „El Rumano”, povestea unui român care revine din Spania ca ucigaş plătit, pentru a ucide un politician la Bucureşti. Revine Tudor Giurgiu cu „Despre oameni şi melci”, povestea unei uzine intrate în şomaj şi a muncitorilor de acolo. Adrian Sitaru va semna „Domestic”, iar Radu Jude - „Toată lumea din familia noastră”. Îl regăsim pe lista finală şi pe Marian Crişan, deţinător de Palme d’Or şi recent încununat cu premii la Locarno, pentru „Morgen”. Titlul noului său proiect este „Iguanele”. Constantin Popescu va continua seria „Rezistenţei româneşti” din primele sale filme, oferindu-ne, acum, un portret cinematografic - „Elisabeta Rizea”.

La scurtmetrajele de ficţiune, printre cei şase câştigători regăsim două nume cunoscute: Gheorghe Preda, cu „Vaca finlandeză” şi Adrian Sitaru, care intră cu două titluri: „Cheful” şi „High Definition”. Se vor realiza şase documentare, printre care şi o adaptare a cărţii lui Grigore Cartianu, „Ultimele zile din viaţa lui Nicolae Ceauşescu”, avându-l ca regizor pe Radu Gabrea. S-au aprobat prin concurs şi patru filme de animaţie.

Dintre perdanţi, îi voi menţiona pe Mircea Diaconu, al cărui debut regizoral cu „Niciodată să nu-ţi pierzi speranţa” a căzut primul sub linie şi pe actriţa şi scenarista Mara Nicolescu, al cărei proiect regizoral „Gesturi tipic feminine” nu a întrunit punctajul necesar. Afară au rămas şi Gabriel Sârbu, Viorel Sergovici, Florin Iepan. Trei nume supertitrate - Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu - nu au participat cu proiecte regizorale, primii doi regăsindu-se pe liste doar în calitate de producători.



12