Ce gaură au făcut fumătorii în bugetul Sănătății

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Studiu de Impact Economic al Consumului de Tutun S-au îmbolnăvit pe capete

Ce gaură au făcut fumătorii în bugetul Sănătății

Eveniment 23 Octombrie 2014 / 00:00 605 accesări

Nu există fumător care să nu știe la ce riscuri se expune atunci când ”savurează” o țigară. De altfel, toate pachetele sunt inscripționate cu atenționări, unele de-a dreptul înfricoșătoare. Și totuși, sunt puțini cei care pun punct unui viciu care-i poate omorî cu zile. Fundaţia Medicală Pneuma, Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” şi Reţeaua Europeană pentru Prevenirea Fumatului (ENSP) au prezentat ieri, într-o conferinţă de presă, rezultatele primului Studiu de Impact Economic al Consumului de Tutun asupra sistemului public de sănătate din România şi ”Carta Albă a Consumului de tutun în România - context şi soluţii 2014 - 2020”. Sistemul de sănătate a plătit, în 2012, 1,2 miliarde de lei pentru tratarea unor boli cauzate strict de fumat, din 4,3 miliarde de lei pentru tratarea bolilor asociate fumatului, potrivit primului Studiu de Impact Economic al Consumului de Tutun asupra sistemului public de sănătate. Printre maladiile asociate consumului de tutun precizăm: bolile cardio-vasculare, cerebro-vasculare, respiratorii, cancerul şi tuberculoza. Deoarece, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), fumatul este responsabil doar în parte pentru aceste boli, cheltuielile direct atribuibile fumatului reprezintă o parte din totalul plăţilor făcute pentru bolile respective.

Rezultatele arată că, la nivelul lui 2012, sistemul public de sănătate a plătit 1,2 miliarde lei drept cheltuieli totale atribuibile fumatului. Raportat la suma totală plătită pentru cele patru categorii de boli asociate fumatului - 4,3 miliarde de lei -, fumatul este responsabil pentru 27,8% din aceste cheltuieli. În 2012, cheltuielile totale pentru Sănătate au fost în valoare de 22.075.623.000 lei, din care suma cheltuită din cauza fumatului reprezintă 5,7%. Acelaşi studiu, prezentat de Magda Ciobanu, şef de clinică la Institutul ”Marius Nasta” din București, arată că suma totală cheltuită pe cazurile spitalizate în 2012 pentru toate cele cinci categorii de boli atribuibile fumatului a fost de 1.892.323 lei, din care 550.142 lei au fost pentru cazuri atribuibile direct fumatului. Totodată, cheltuielile datorate fumatului reprezintă 38,4% din totalul cheltuielilor pentru bolile respiratorii şi 14,2% pentru cele cardiovasculare, a arătat preşedintele Fundaţiei Pneuma, Miron Bogdan. ”Ştiinţa ne pune la dispoziţie nouă, specialiştilor în sănătate, instrumente pentru a scădea cifrele de morbiditate şi de mortalitate, dar cu costuri semnificative induse de tratamentele şi tehnologiile moderne. În schimb, dacă ar exista un efort conjugat din partea tuturor factorilor de decizie implicaţi, atât pe latura de sănătate publică, cât şi pe cea economică, de a adopta măsuri pentru scăderea numărului actual de fumători, se vor vedea aceleaşi roade, dar fără a se cheltui resurse financiare suplimentare", a spus Bogdan.

PESTE 40.000 DE OAMENI MOR DIN CAUZA BOLILOR ATRIBUIBILE FUMATULUI La rândul său, şeful Reprezentanţei OMS în România, Victor Olszavsky, a declarat că, în România anului 2014, peste 40.000 de oameni mor din cauza bolilor atribuibile fumatului. ”Se fumează fără restricţii în locurile publice, încă industria tutunului interferează cu politicile publice în acest domeniu, încă serviciile de asistenţă pentru renunţarea la fumat nu sunt la un nivel corespunzător, iar exemplele ar putea continua. Este timpul ca factorii de decizie din România să facă o alegere clară: aceea a respectării şi promovării sănătăţii celor ce i-au ales să îi reprezinte”, a spus Cornel Radu-Loghin, director de Politici şi Strategii în cadrul ENSP. Fumatul ucide anual peste 6 milioane de oameni la nivel global, mai mult decât HIV/SIDA, tuberculoza şi malaria combinate.

Taguri articol


12