Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a propus miercuri, într-un discurs în plenul Parlamentului European la Strasbourg, noi reguli pentru a combate terorismul transfrontalier, amestecul în alegeri şi conţinutul online cu caracter terorist, relatează dpa. „Europenii se aşteaptă, pe bună dreptate, ca UE să îi protejeze”, a afirmat Junker în ultimul său discurs despre starea Uniunii Europene. Printre propuneri se numără şi o măsură ca reţelele de socializare să fie obligate să elimine orice conţinut cu caracter terorist într-o oră, precum şi extinderea competenţei procuraturii publice din UE pentru a se ocupa de terorismul transfrontalier. De asemenea, sunt luate în considerare şi măsuri de a preveni acţiuni de manipulare a alegerilor de către ţări terţe şi de către corporaţii înaintea scrutinului european de anul viitor.
În acelaşi discurs, Juncker a mai propus ca unele chestiuni de politică externă, cum ar fi cele privind drepturile omului sau deciziile privind misiuni civile, să nu mai necesite unanimitate în rândul celor 28 de state membre. "Trebuie să ne îmbunătăţim abilitatea de a vorbi pe o singură voce când vine vorba de politica externă", a spus el. De asemenea, Juncker a susţinut că şi unele chestiuni privind taxele ar trebui decise prin majoritate de voturi în cadrul UE. Totodată, Juncker şi-a exprimat dorinţa ca moneda europeană să joace un rol mai mare în sistemul internaţional de plăţi, spunând că este "absurd" ca Uniunea Europeană să îşi plătească facturile energetice în dolari.
Euro trebuie să devină un "instrument activ" al suveranităţii economice a UE, a subliniat el. Juncker a adăugat că, în lunile următoare, Comisia Europeană va prezenta propuneri în acest sens.
În discursul său, Juncker a cerut totodată abolirea sistemului de schimbare a orei în UE. "Trebuie să schimbăm această chestiune a modificării orei", a spus el, adăugând că statele membre vor decide dacă vor trece ceasurile la ora de vară sau la ora de iarnă pe parcursul întregului an.
Comisia Europeană a desfăşurat un sondaj online în acest sens în iulie şi august, care a atras un număr record de 4,6 milioane de răspunsuri. Majoritatea au fost în favoarea eliminării practicii de a seta ceasurile cu o oră înainte primăvara şi cu o oră în urmă toamna. După încheierea sondajului, Juncker a spus că executivul european va începe procesul de a pune capăt acestei practici, respectând astfel dorinţa cetăţenilor UE.