CE încă analizează măsurile luate de Franţa privind romii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

CE încă analizează măsurile luate de Franţa privind romii

Externe 14 Septembrie 2010 / 00:00 342 accesări

Comisia Europeană a reafirmat ieri că încă analizează situaţia măsurilor luate de Franţa privind romii şi că aşteaptă răspuns din partea autorităţilor franceze despre modul în care Franţa pune în aplicare directiva 38/2004 privind libera circulaţie în UE. Analiza CE nu are prevăzută o dată limită, a spus Matthew Newman, purtător de cuvânt al comisarului european pentru Justiţie, Drepturi Fundamentale şi Cetăţenie, Viviane Reding. El a menţionat că CE a luat notă de circulara evocată recent de presa franceză, în care Guvernul francez le cerea prefecţilor ca în zona lor de competenţă să se orienteze cu prioritate asupra etnicilor romi. Oficialul european a evitat să spună clar dacă circulara Guvernului francez încalcă directiva europeană privind libera circulaţie, prin faptul că ea vizează o comunitate, în speţă romii. Somat de Parlamentul European să dea explicaţii în legătură cu recentele expulzări de romi, ministrul francez al Imigraţiei, Eric Besson, a dat asigurări, săptămâna trecută, că ”Franţa n-a luat nicio măsură specifică împotriva romilor”. Declaraţiile sale au fost însă contrazise de circulara privind evacuările unor tabere ilegale, adresată prefecţilor de către Ministerul de Interne. Documentul, datat 5 august 2010, îi vizează, în mod expres şi în mai multe rânduri, pe ţigani. Textul le reaminteşte prefecţilor “obiectivele precise, stabilite de către preşedintele ţării: 300 de tabere sau aşezări ilegale vor trebui evacuate în următoarele trei luni, cu prioritate cele ale romilor”. Circulara le cerea prefecţilor să întreprindă “un demers sistematic de desfiinţare a taberelor ilegale, cu prioritate pe cele ale romilor”. “Prefecţii se vor asigura că, în zona lor de competenţă, va fi realizată minimum o operaţiune importantă pe săptămână (evacuare, desfiinţare, escortare la frontieră), vizându-i cu prioritate pe romi”, se afirmă în circulară.

Reprezentantul Franţei la ONU, Jean-Baptiste Mattei, a declarat ieri, la Geneva, că “nu există o problemă romă”, în replică la declaraţiile făcute în aceeaşi zi de Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, care calificase drept “îngrijorătoare noua politică a Guvernului francez privind romii, care nu poate decât să exacerbeze sărăcia lor extremă”. La rândul său, reprezentantul UE, Alex Van Meeuwen, a apreciat că “romii sunt de o mie de ani parte integrantă a civilizaţiei europene, iar UE nu se va eschiva de la provocările referitoare la integrarea lor”. În deschiderea celei de-a 15-a sesiuni a Consiliului Drepturilor Omului al ONU, la Geneva, Navi Pillay solicitase statelor europene, inclusiv Franţei, să adopte o politică menită să permită romilor să surmonteze marginalizarea.

Ministrul francez al Imigraţiei, Eric Besson, a declarat că anul acesta au fost repatriaţi 19.042 de străini aflaţi în situaţie ilegală, mai puţini decât în perioada similară a lui 2009, când au fost repatriaţi 19.456. Ministrul a anunţat că următoarele zboruri cu romi către România vor fi la 14, 16 şi 30 septembrie. Între timp, Eric Besson s-a căsătorit duminică, la Paris, anulând o ceremonie programată la Roma, pe fondul ameninţărilor primite pe Facebook din cauza politicii Guvernului francez faţă de romi. Eric Besson, în vârstă de 52 de ani, s-a căsătorit cu Yasmine Tordjman, în vârstă de 24 de ani, o studentă de origine tunisiană. Fostul premier francez Alain Juppe propune elaborarea unui plan comun, la nivelul UE, pentru găzduirea romilor care doresc să plece din România, subliniind că imaginea Franţei a avut de suferit pe nedrept, din cauza expulzărilor.



12