Listarea Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CN APM) Constanţa la bursă şi împărţirea acţiunilor companiei în trei părţi egale între stat (Ministerul Transporturilor - 33%), autorităţi locale (Primăria Constanţa - 33%) şi mediul privat (Fondul Proprietatea - 20% şi Bursă - 14%) s-a transformat, dintr-o simplă procedură comercială, într-un război rece ale cărui iţe ies, pe rând, la lumină. S-a tot discutat, în ultimele zile, despre faptul că descinderile cu circ mediatic organizate de DNA la Constanţa împotriva primarului Radu Mazăre şi a preşedintelui Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, ar fi fost comandate pe linie prezidenţială, ca urmare a manifestării intenţiei autorităţilor locale de majorare (de la 20 la 33%) a pachetului de acţiuni pe care Primăria Constanţa îl deţine în CN APM. Ipoteza a fost confirmată chiar de preşedintele Traian Băsescu, într-o emisiune TV difuzată duminică seară, în care a discutat la pachet, cu o lejeritate ieşită din comun, despre două subiecte: desantul cu mascaţi îndreptat împotriva primarului Mazăre şi schimbarea arhitecturii acţionariatului din APM.
PLACA BĂSESCIANĂ Ca şi în urmă cu patru ani, când şeful statului s-a opus fără succes preluării primului pachet de 20% din acţiunile APM de către municipalitate, şi de această dată Băsescu luptă cu toate mijloacele împotriva descentralizării. Argumentul de fond, care nu a convins pe nimeni nici în 2010, este acelaşi: “Portul Constanţa este un obiectiv de importanţă strategică, care trebuie să rămână în controlul administraţiei centrale”. Tonul folosit acum este, însă, mult mai aproape de isterie, presărat cu acuze legate de Mazăre, care ar vrea să mulgă portul ca pe o vacă. „Administraţia portului are misiunea de a-şi face datoria de element de infrastructură strategică, şi asta o face la comanda Guvernului, şi o face cu maximă prioritate. Vreţi să vă imaginaţi comandantul trupelor NATO din Europa căutându-l bezmetic pe Mazăre prin Mamaia ca să discute despre mărirea capacităţii de tranzit pe anumite dane pentru tehnică de luptă americană? (...) Mai facem tranzit, pentru vecini, de utilaje speciale, de echipamente speciale care se anunţă de la guvern la guvern, şi noi ce să facem? Vedeţi că avem acolo unul care, dacă nu e pe carul alegoric, se numeşte Mazăre, trataţi cu el să vă aprobe să faceţi acest tranzit prin Portul Constanţa“, a atacat, furibund, Băsescu.
De ce e Băsescu aproape isteric?
Dincolo de argumentele sforăitoare legate de siguranţa naţională, miza pentru care luptă Băsescu este una extrem de simplă şi rudimentară - controlul unui cerc de interese asupra portului. O spune primarul Radu Mazăre: „Băsescu vrea să controleze zona. Vrea să mă lege ca să nu mă mai aleagă oamenii, să păstreze milionarii ăia securişti în port, monopolul pe ceea ce desfăşoară, să plătească doi lei la stat”. Primarul Constanţei a subliniat că, în fapt, marea problemă a milionarilor din port este listarea la bursă a APM, care forţează compania să fie mai transparentă în administrare şi actul decizional. „Este o lege care reglementează aceste societăţi publice care sunt scoase la bursă, act care transparentizează tot. Asta îi omoară pe milionarii securişti din port şi pe Băsescu. Povestea e limpede. Dacă ţi-au finanţat campaniile electorale şi partidul, Comănescu (Gabriel Comănescu, unul dintre cei mai bogaţi oameni ai Constanţei, administrator al Grup Servicii Petroliere - n.r.), generalul Dan Drăgoi, generalul Victor Atanasie Stănculescu (ambii implicaţi în privatizarea Comvex, pusă la cale în mandatul lui Băsescu - n.r.) ţipă acum dacă îi scoţi pe bursă. Problema lor nu este că ia Primăria 13% din acţiuni, pentru că Primăria are deja 20% din APM. Îi deranjează că iese compania pe bursă şi devine totul transparent”, a spus Mazăre.
BĂSESCU SUSŢINE CĂ NU FOLOSEŞTE INFORMAŢII DE LA „SERVICII” ÎN LUPTA POLITICĂ, DAR A DAT PUBLICITĂŢII DATE DIN DOSARUL LUI MAZĂRE PE CARE NU LE DEŢINEAU DECÂT PROCURORII
CIRC DNA Revenim şi asupra descinderilor DNA la Constanţa, demonstraţii gratuite de forţă, după cum o dovedesc hotărârile ulterioare ale instanţelor, care au respins solicitările procurorilor anticorupţie de arestare preventivă a personalităţilor vizate. Ieri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a emis motivarea hotărârii în cazul lui Radu Mazăre, conform căreia procurorii nu au prezentat la dosar nicio probă şi niciun indiciu temeinic care să ridice suspiciuni rezonabile privind faptul că primarul Constanţei ar fi luat mită, aşa cum susţineau angajaţii din subordinea Codruţei Kovesi, şefa DNA, cunoscută opiniei publice ca fiind o apropiată a familiei prezidenţiale. DNA a contestat decizia de eliberare a primarului sub control judiciar, care va fi dezbătută vineri, la ICCJ. Conform motivării instanţei privind respingerea măsurii de arestare preventivă - un document de 38 de pagini, procurorii nu au putut să prezinte, la solicitarea magistratului ICCJ, dovezi fizice legate de suma de 175.000 de euro pe care o reclamă ca fiind mită. În schimb, s-a încercat refacerea unui circuit al banilor, prin conturi deschise în state în care obţinerea unor informaţii legate de aceste tranzacţii este virtual imposibilă. Nici măcar din audierea martorilor de către procurori nu s-a probat acordarea sumelor catalogate drept mită...
Ce a decis instanţa am aflat cu toţii săptămâna trecută, când primarul Constanţei a fost eliberat sub control judiciar, după 24 de ore de reţinere la ordinul procurorilor. Însă circul cu mascaţi a fost făcut. Pe baza imaginilor cu Mazăre încătuşat, flancat de mascaţi, Băsescu aruncă asupra lui afirmaţii conform cărora nimeni nu ar mai mişca în port fără ştirea liderului administraţiei locale, deşi este de notorietate faptul că, acum, deciziile în port sunt luate de o majoritate a Consiliului de Administraţie, în care Primăria Constanţa nu deţine decât 20% din voturi, în timp ce 60% sunt controlate de la Bucureşti. Totodată, primarul Constanţei a declarat că s-a ferit să facă declaraţii publice pentru a nu fi interpretate drept încercare de influenţare a justiţiei. „Văd că, după ce, la Antena 3, Alessandra Stoicescu face o emisiune şi spune public despre toate legăturile şi încrengăturile din Portul Constanţa, a doua zi comandă preşedintele Băsescu o emisiune la postul subordonat şi sare 1.000 metri în sus că portul nu trebuie să treacă, adică exact teoria pe care o au cei care mulg şi fac milioane pe spatele statului. Eu am recursul acum, în Săptămâna Mare, nu ştiu când va fi, aşa mi-a fost soarta să mă judece în Săptămâna Mare pentru casele săracilor”, a spus Mazăre.