Ştim cu toţii că fiecare angajat din România are dreptul la o anumită perioadă de odihnă. Începând din 2019, există câteva lucruri legate de concediu pe care trebuie să le aflaţi, sau dacă le ştiaţi, să vi le reamintiţi. Astfel, la acordarea concediului de odihnă nu se ţine cont de perioada de concediu de creştere şi salariaţii de alte religii decât cea creştin-ortodoxă trebuie să beneficieze de zile libere în afara sărbătorilor legale, arată bugetul.ro. Acestea reprezintă o parte dintre principalele modificări în privinţa reglementării privind concediul de odihnă, apărute recent, scrieavocatnet.ro.
Salariaţii de altă religie decât cea creştin-ortodoxă beneficiază de zile libere speciale, altele decât cele legale, conform legii, şi altele decât zilele de concediu de odihnă. Practic, ei beneficiază atât de zilele libere legale ale creştin-ortodocşilor, cât şi de libere legale pentru propriile sărbători religioase majore.
Chiar dacă nu cer concediu de odihnă, salariaţii trebuie să fie plătiţi pentru zilele de concediu neefectuate, la încetarea unui contract de muncă, a decis CJUE.
Însă, conform aceleiaşi CJUE, motivul pentru care salariatul nu a cerut concediu de odihnă trebuie să fie independent de voinţa sa.
Atunci când un angajat care nu şi-a luat toate zilele de concediu de odihnă la care avea dreptul moare, de compensaţia pentru aceste zile de concediu de care n-a beneficiat angajatul decedat pot beneficia moştenitorii lui. Astfel a decis CJUE. Raţionamentul Curţii a fost că această compensaţie financiară are o natură strict patrimonială, astfel că moştenitorii angajatului decedat trebuie să poată beneficia de pe urma acestui drept patrimonial.