Ce măsuri fiscale au intrat în vigoare la 1 ianuarie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ce măsuri fiscale au intrat în vigoare la 1 ianuarie

Economie 02 Ianuarie 2023 / 09:00 1564 accesări

Începând de la 1 ianuarie au intrat în vigoare diverse noutăți fiscale care pot afecta finanțele personale în mod direct sau indirect.

  • Impozit pe dividende

Impozitul pe dividende se majorează în 2023 de la 5% la 8%, atât pentru persoanele fizice cât și juridice.
Dividendele distribuite în 2022 care vor fi taxate cu 5%, exceptând trimestrul 4, deoarece vor fi în 2023. Astfel,cele din trimestrul 4 ar fi impozitate cu 8%.

  • Salariul minim

De la 1 ianuarie creștesalariul minim brut la 3.000 de lei. Un angajat plătit cu salariul minim va primi în mână 1.863 lei, adică cu 339 lei mai mult decât în acest an.

  • Salariul minim în construcții

Salariul minim din construcții urcă de la 3.000 de lei, la 4.000 de lei în construcții. De menționat că îndomeniul construcțiilor nu se plătește impozitul pe venit, contribuția la sănătate și, opțional, la Pilonul II de pensii.
Astfel, un angajat din construcții plătit cu salariul minim va primi în mână 3.150 lei.

  • Plafoanele pentru activități independente
    Având în vedere creșterea salariului minim la 3.000 de lei brut, cei care câștigă din activități independente vor avea în 2023 plafonul de 36.000 lei.

  • POS pentru firmele ce încasează mai mult de 50 de mii de lei cash

Persoanele juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și cu ridicata, precum și cele care desfășoară activități de prestări de servicii, care realizează în cursul unui an încasări în numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei, au obligația să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare, inclusiv aplicații ce facilitează acceptarea plăților electronice.

Obligația de acceptare de către persoanele juridice a cardurilor de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare, se naște începând cu trimestrul următor celui în care încasările în numerar din cursul anului respectiv au depășit pragul de 50.000 lei.

  • Impozitarea bacșișului

Bacșișulva fi impozitat cu 10% șiva trebui evidențiat pe bonul fiscal.

Legea reglementează bacşişul, stabilind că nivelul oferit va fi de maxim 15% din valoarea consumaţiei, va putea fi plătit pe card şi va fi impozitat.

Actul normativ prevede definirea bacşişului în vederea evidenţierii acestei sume pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acesteia de veniturile încasate de către operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populaţie şi asigurării fiscalizării bacşişului.

Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 - "Restaurante", 5630 - "Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor".

Bacşişul nu poate fi asimilat, din punctul de vedere al TVA, unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii.

Pentru operatorii economici, bacşişul încasat de la clienţi se evidenţiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia.

Operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei. Nota de plată trebuie să conţină şi o altă rubrică, în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacşiş, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacşişului acordat.

  • Microîntreprinderi

Plafonul veniturilor în 2023 pentru microîntreprinderi este de 500.000 euro, ca să plătești impozitul de 1% (3% nu mai există).

Dacă ai deja o microîntreprindere și te afli, în 2022, sub 1 milion de euro, vei putea rămâne la același regim, atâta timp cât nu vei depăși 500.000 euro în 2023. După ce ai depășit, treci la impozit pe profit.

O altă condiție: poți să deții mai mult de 25% din capitalul social al unei microîntreprinderi în cel mult 3 societăți. În caz contrar, dacă deții mai mult de 25% în mai mult de 3 societăți, trebuie să te deczi ce societăți trec la plata impozitului pe profit.

Tot ca să fii microîntrepindere trebuie să ai cel puțin un salariat cu normă întreagă. Practic, nu vor mai exista microîntreprinderi fără salariat pentru cota de 3% (pentru că nu mai există).

Acesta poate să fie ori cu contract de muncă pe 8 ore, ori poți avea mai mulți salariați cu timp parțial care în total să cumuleze 8 ore. De asemenea, mai poți avea un contract de mandat a cărei sumă să fie echivalentă cu salariul minim (de exemplu un administrator).

Lista completă o puteți citi aici



Ştiri recomandate

12