Ce nereguli au găsit veterinarii la mierea de albine vândută pe piață?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ce nereguli au găsit veterinarii la mierea de albine vândută pe piață?

Social 18 Decembrie 2018 / 16:55 3733 accesări

La începutul lunii septembrie, specialiști ai Autorității Naționale Sanitar- Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVS) au demarat o acţiune la nivel naţional, pentru verificarea modului de respectare, de către operatorii din sectorul alimentar, a condițiilor sanitar-veterinare și de siguranța alimentelor referitoare la producerea, colectarea, prelucrarea și comercializarea mierii de albine. Echipe de inspectori, de la nivelul fiecărei Direcții Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) judeţene şi a municipiului Bucureşti, au efectuat controale oficiale în unităţile din sectorul mierii de albine, pe întregul lanț alimentar.

În cadrul acestei tematici de control au fost verificate 2.284 de obiective: 1.801 stupine, 31 de centre de colectare a mierii, 45 de unități de procesare a mierii, precum și 406 de unități de vânzare cu amănuntul, care comercializează miere.

Deficienţele constatate de reprezentanţii DSVSA, în urma controalelor efectuate, au fost sancţionate prin aplicarea a 9 sancţiuni contravenţionale, care au însumat 36.700 de lei și emiterea a 312 de ordonanțe privind interzicerea desfășurării activității (OIA) pentru unități din sectorul mierii de albine.

Totodată, reprezentanții DSVSA au aplicat măsuri de reținere oficială/sechestru și au retras de la comercializare 200 de kg de miere de albine, a căror trasabilitate nu a putut fi demonstrată de către operatorul din sectorul alimentar.

Dintre neconformităţile constatate și sancţionate, menţionăm: desfășurarea unor activități pentru care unitățile nu au fost înregistrate sanitar veterinar;

nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condiţiile de igienă la nivelul unităților de colectare, procesare și reambalare a mierii; nerespectarea normelor sanitare veterinare privind gestionarea deșeurilor și a subproduselor nedestinate consumului uman; nerespectarea normelor sanitare veterinare privind asigurarea trasabilității mierii de albine; nerespectarea normelor sanitare veterinare privind elaborarea și implementarea programelor proprii de control.

Cu ocazia controalelor efectuate, inspectorii DSVSA au prelevat 176 de probe de miere de albine, atât de la nivelul producției primare și unităților de procesare a mierii, cât și din unitățile de vânzare cu amănuntul.

Probele de miere prelevate în cadrul acestor controale tematice au fost analizate de către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV) București pentru determinarea unor parametrii (hidroximetilfurfural – HMF, indice diastazic, indice polinic, zaharoza, zahăr invertit, umiditate, conductivitate electrică, aciditate, reziduuri de pesticide și medicamente).

Urmare a examenelor efectuate de către IISPV, 147 probe de miere au avut rezultate corespunzătoare la toți parametrii analizați, iar 29 probe au avut rezultate neconforme cu cerințele legislației, la anumiți parametrii (indice diastazic, indice polinic, hidroximetilfurfurol (HMF) etc.). Pentru loturile cu rezultate neconforme, reprezentanții DSVSA au dispus retragerea de la comercializare, dirijarea către unități de neutralizare și distrugerea acestora.



12