Ce noutăţi aduce luna iunie în Sănătate!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Şi pentru asiguraţi, neasiguraţi şi cadre medicale

Ce noutăţi aduce luna iunie în Sănătate!

Sănătate 02 Iunie 2014 / 00:00 812 accesări

Luna iunie aduce o serie de noutăţi în Sănătate, atât asiguraţilor, neasiguraţilor, cât şi cadrelor medicale. Asiguraţii cu vârste cuprinse între 18 şi 39 de ani, care nu prezintă simptomele vreunei afecţiuni, se vor prezenta oricum la medicul de familie o dată la trei ani, biletele de trimitere vor fi valabile două luni (nu o lună, cum era până acum), iar produsele prescrise în reţete, pentru trei luni, vor putea fi cumpărate în mai multe etape. Prevederile sunt cuprinse în normele de aplicare a pachetelor de servicii medicale - de bază (pentru asiguraţi) şi minimal (pentru neasiguraţi) - şi a Contractului-cadru ce reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru 2014 - 2015. Normele de aplicare, ce cuprind sute de pagini, pot fi consultate, în totalitate, la adresa www.cnas.ro. Vă prezentăm câteva dintre noutăţi.

PREVENŢIE Printre noutăţi se numără prevenţia, care va fi efectuată prin completarea unei riscograme. În scopul prevenirii îmbolnăvirilor, noul pachet de bază prevede vizite periodice la medicul de familie. În cazul în care medicul de familie va suspecta existenţa unei boli, respectivul pacient va veni la control anual şi va beneficia de investigaţii pentru stabilirea diagnosticului.

ŞI PENTRU COPII Copiii vor fi supuşi unor consultaţii preventive pentru identificarea tulburărilor de creştere şi dezvoltare şi a riscurilor specifice pe grupe de vârstă şi sex. Consultaţiile vor fi realizate la externarea din maternitate şi după o lună - la domiciliul copilului. Apoi, ele vor fi efectuate la două, patru, şase, nouă, 12, 15, 18 şi 24 de luni, iar ulterior, până la 18 ani, vor fi făcute anual. Consultaţia preventivă a copiilor la vârstele de 2, 3, 4 şi 5 ani cuprinde, printre altele, evaluarea practicilor nutriţionale (anamneza nutriţională adresată părinţilor) şi consiliere pentru o alimentaţie sănătoasă şi comportament alimentar sănătos al întregii familii, profilaxia rahitismului numai în perioadele reci ale anului, evaluarea dentiţiei şi igiena orală, administrarea de fluor pentru profilaxia cariei dentare, evaluare şi consiliere pentru activitatea fizică, evaluare şi consiliere pentru dezvoltarea neuro-psiho-emoţională, identificarea eventualelor deficienţe ale dezvoltării psiho-motorii ale copilului prin aplicarea unui chestionar care vizează arii de dezvoltare psiho-motorii care ar putea fi afectate în tulburarea de spectru autist. Pentru un scor ce indică un risc mediu şi sever, se recomandă trimiterea către medicul de psihiatrie pediatrică. Consultaţia preventivă a copiilor la vârstele de 6, 7, 8, 10 şi 11 ani cuprinde şi screening-ul obezităţii prin utilizarea indicelui de masă corporală şi evaluarea dezvoltării pubertare. Consultaţia preventivă a copiilor la vârstele de 12, 13, 14, 15, 16 şi 17 ani cuprinde, pe lângă examinările privind dezvoltarea acestora, consiliere şi screening pentru depistarea eventualelor infecţii cu transmitere sexuală, după începerea vieţii sexuale, screening-ul depresiei, informarea fetelor şi părinţilor privind beneficiile vaccinării opţionale anti-HPV, consiliere privind stilul de viaţă sănătos: activitate fizică, nutriţie, fumat, alcool, droguri, violenţă, cât şi consiliere pentru planificare familială, pentru adolescenţii care şi-au început viaţa sexuală.

ÎN CAZUL GRAVIDEI Şi gravida va beneficia de consultaţii periodice active. Astfel, la luarea în evidenţă în primul trimestru, se decontează o consultaţie. Apoi se decontează consultaţii lunare, până în luna a şaptea. Între luna a şaptea şi a noua, gravidele vor beneficia de două consultaţii pe lună. În cadrul supravegherii gravidei, se fac şi promovarea alimentaţiei exclusive la sân a copilului până la 6 luni şi continuarea acesteia până la minim 12 luni, testare pentru HIV, sifilis, hepatită de etiologie virală cu virus B şi C, precum şi consiliere înainte şi după aceste testări. După externarea din maternitate, pacienta va fi consultată la domiciliu, apoi, la patru săptămâni de la naştere, va beneficia de o nouă consultaţie. De asemenea, în pachetul de bază au fost introduse consultaţii de monitorizare activă, prin plan de management integrat, pentru boli cardiovasculare, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronşic, boală cronică respiratorie obstructivă şi boala cronică de rinichi.

Asistenţa medicală ambulatorie de specialitate

În ceea ce priveşte asistenţa medicală ambulatorie de specialitate (fostele policlinici), a fost revizuită lista procedurilor diagnostice şi terapeutice, astfel încât pacientul să beneficieze de o serie de investigaţii suplimentare, pentru care nu va mai fi nevoie de internarea în spital. Pe de altă parte, nu se mai regăsesc în pachetul de bază serviciile de homeopatie şi fitoterapie (aceste servicii pot face obiectul asigurărilor private). Pentru protecţia şi asigurarea accesului la servicii medicale în ambulatoriu pentru asiguraţi, a fost revizuită lista investigaţiilor medicale paraclinice din pachetul de bază (au fost introduse mai multe investigaţii noi, precum ATPO, sodiu seric, potasiu seric, transferină, angiografie RMN/ segment, testosteron etc.). Noul Contract-cadru prevede şi noi măsuri la asistenţă medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitatea de medicină dentară - au fost redefinite atât pachetul minimal, cât şi pachetul de bază de servicii de medicină dentară. În pachetul de servicii de bază se regăsesc consultaţii, servicii profilactice, tratamente protetice şi ortodontice, precum şi alte tratamente (inclusiv serviciile de medicină dentară de urgenţă).

Asistenţa medicală spitalicească

Referitor la asistenţa medicală spitalicească, au fost evidenţiaţi factorii de care trebuie să se ţină cont cumulativ în luarea deciziei de internare în regim de spitalizare continuă şi au fost introduse criterii de internare specifice pentru spitalizarea de zi. În vederea scăderii numărului de internări, au fost precizate afecţiunile care pot fi diagnosticate şi tratate în regim de spitalizare de zi: afecţiunile care vor fi prevăzute în norme, afecţiuni pentru care se acordă servicii de chimioterapie, radioterapie, brahiterapie, litotriţie, implant de cristalin, întrerupere de sarcină cu recomandare medicală, amniocenteză, biopsie de vilozităţi coriale, administrarea tratamentului pentru profilaxia rabiei, afecţiuni care necesită administrare de medicamente pentru care este necesară aprobarea comisiilor de experţi constituite la nivelul CNAS, HIV/SIDA care necesită monitorizarea bolnavilor.

Totul în dosar electronic

Medicii de familie şi unităţile sanitare vor avea obligaţia de a deschide, de astăzi, un dosar electronic pentru fiecare pacient, în care să fie trecut istoricul medical al acestuia, util la urgenţe. Cei care refuză să folosească dosarul vor putea primi sancţiuni, de la avertisment până la amenzi.

200 de afecţiuni şi proceduri chirurgicale, fără spitalizare continuă

Peste 100 de afecţiuni vor fi tratate şi peste 100 de proceduri chirurgicale vor fi realizate fără spitalizare continuă, ci în ambulatoriu (fosta policlinică). Printre cele 105 diagnostice pentru care se recomandă spitalizare de zi (maximum 12 ore) se numără: infecţia intestinală bacteriană şi virală, diareea şi gastro-enterita probabil infecţioase, hepatita virală cronică, tumora lipomatoasă benignă a pielii şi a ţesutului subcutanat al trunchiului, tiroidita autoimună, hipertensiunea primară, forme de angină pectorală fără coronarografie, cardiopatia ischemică cronică, ateroscleroza cerebrală, rino-faringita acută (guturaiul comun), amigdalită acută, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, pneumonia virală, boala pulmonară obstructivă cronică cu infecţie acută a căilor respiratorii inferioare, hepatita alcoolică, colecistita cronică, avortul spontan incomplet fără complicaţii şi boala Lyme. Totodată, 109 proceduri chirurgicale vor fi realizate tot fără spitalizare continuă. Printre acestea se numără amigdalectomia, rinoplastia post-traumatică (reducerea şi imobilizarea fracturilor piramidei nazale după un traumatism recent), excizia de polip cervical, dilataţia şi chiuretajul uterului, excizia leziunilor sânului, chirurgia varicelor şi circumcizia. Serviciile medicale spitaliceşti care nu necesită internare continuă, acordate în regim de spitalizare de zi, pot fi contractate de unităţile sanitare cu paturi şi unităţile sanitare autorizate de Ministerul Sănătăţii (MS) să efectueze aceste servicii şi de centrele de sănătate multifuncţionale cu personalitate juridică care au avizate/aprobate de MS structuri de spitalizare de zi. Unele servicii acordate în regim de spitalizare de zi pot fi acordate, însă, şi în regim de spitalizare continuă, dacă pacientul prezintă complicaţii cu risc pentru acesta.



12