Ce noutăți aduce Rezidențiatul 2016?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ce noutăți aduce Rezidențiatul 2016?

Sănătate 12 Septembrie 2016 / 16:00 930 accesări

Absolvenții facultăților de medicină din țară vor susține în acest an Concursul Național de Rezidențiat pe 20 noiembrie, a anunțat Ministerul Sănătății (MS). La finele săptămânii trecute, la sediul MS a avut loc o întâlnire între reprezentanții ministerului și ai Universităților de Medicină și Farmacie din București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, unde se va susține concursul, pe tema Rezidențiatului 2016. ”În urma întâlnirii au fost luate, de comun acord și în limita reglementărilor legale în vigoare, următoarele decizii: metodologia de examen va presupune subiecte unice la nivel național și clasificare unică pe loc și post la nivel național, pornind de la principiul unui concurs cu clasificare națională, care să răspundă nevoilor sistemului de sănătate de acoperire cu personal medical înalt calificat; introducerea unor specialități noi - cardiologie pediatrică, gastro-enterologie pediatrică, nefrologie pediatrică, onco-hematologie pediatrică, pneumologie pediatrică și microbiologie clinică”, a anunțat ministerul de resort, într-un comunicat. Conform calendarului agreat de participanții la întâlnire, lista locurilor și posturilor disponibile va fi publicată până cel târziu la 14 octombrie în săptămânalul „Viața Medicală“ și pe site-ul www.rezidentiat.ms.ro. Înscrierea candidaților va avea loc în perioada 14 - 28 octombrie (ora 14.00), la sediile Direcțiilor de Sănătate Publică județene și a municipiului București.

Concursul se desfășoară sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, iar candidații au la dispoziție 4 ore pentru a răspunde corect la întrebări. Ocuparea locurilor și a posturilor în specialitate se va face în ordinea punctajului de promovare obținut, pe fiecare centru universitar, în limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu în centrul universitar de concurs.

O NOUĂ BIBLIOGRAFIE

Menționăm că pentru concursul din acest an absolvenții facultăților de medicină generală trebuie să învețe după noul manual, respectiv „Compendiu de specialități medico-chirurgicale“ (vol. I și II - aproximativ 1.000 de pagini) - sub coordonarea prof. dr. Victor Stoica și prof. dr. Viorel Scripcaru, fiind schimbată vechea bibliografie, mult controversată, Book Des ECN (cunoscută ca celebra ”carte gri”).

ANUL TRECUT, SESIUNE EXTRAORDINARĂ

Anul trecut, MS a decis organizarea, în 22 mai, a unei sesiuni extraordinare a concursului național, la Târgu Mureș, după ce, la sesiunea noiembrie 2015, peste 150 de candidați cu punctaje de promovare au rămas fără locuri. Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș a fost desemnată ca fiind singurul centru universitar care a organizat, la nivel național, concursul din 22 mai, pentru care s-au înscris aproape 2 candidați pe loc.

DEFICIT MARE

România se confruntă cu un mare deficit de medici pe mai multe specialități, astfel încât multe spitale sunt nevoite să închidă unele secții atunci când doctorii pleacă în concedii, situație întâlnită și în județul Constanța, mai exact la Spitalul Municipal Medgidia.

Taguri articol


12