CE nu este implicată în deciziile privind spaţiul Schengen

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

CE nu este implicată în deciziile privind spaţiul Schengen

Externe 07 Ianuarie 2011 / 00:00 363 accesări

Decizia finală privind extinderea spaţiului Schengen aparţine statelor membre, iar Comisia Europeană (CE) are doar un rol de observator în acest proces. Olivier Bailly, purtător de cuvânt al CE a răspuns astfel unei întrebări legate de o informaţie publicată de agenţia de presă DPA, potrivit căreia ministrul maghiar de Interne, Sandor Pinter, a cărui ţară a preluat la data de 1 ianuarie preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE, a declarat că aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen va fi amânată faţă de data stabilită, de 31 martie 2011. Potrivit respectivei declaraţii a lui Sandor Pinter, zarurile ar fi deja aruncate: ambele ţări trebuie să mai îndeplinească unele sarcini, motiv pentru care nu pot accede în spaţiul Schengen în această primăvară. Conform ministrului ungar, ar trebui ca până în luna iunie să fie clar ce sarcini mai trebuie să îndeplinească România şi Bulgaria, după care cel mai apropiat termen ce poate intra în discuţie este luna octombrie. Termenul din martie nu se mai află, în orice caz, în discuţie, a citat DPA şi un diplomat european, sub rezerva anonimatului.

În contextul criticilor din partea Franţei şi Germaniei la adresa celor două ţări, potrivit cărora acestea nu ar fi pe deplin pregătite să intre în spaţiul Schengen, şeful diplomaţiei maghiare a mai declarat că trebuie să se acţioneze cu realism. Acesta a subliniat că Ungaria este conştientă de îngrijorarea exprimată de Germania şi Franţa, dar a arătat că România şi Bulgaria ar trebui să se alăture zonei Schengen în luna martie, aşa cum s-a convenit iniţial. Aderarea rapidă a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen este una dintre cele mai importante priorităţi ale preşedinţiei ungare a UE, pentru succesul acestei cauze fiind mobilizate toate energiile, a conchis ministrul maghiar de Interne.

Recentul scandal al interceptărilor telefonice din Bulgaria ar putea reduce şansele acestei ţări de a adera la spaţiul Schengen în luna martie, a declarat ministrul Afacerilor Externe Nikolai Mladenov, în condiţiile în care Procuratura din Sofia a demarat o anchetă. Ieri şi preşedintele bulgar Gheorghi Părvanov a afirmat că aceste dezvăluiri sunt dăunătoare climatului politic intern şi imaginii internaţionale a ţării. Procuratura din Sofia a iniţiat proceduri judiciare preliminare privind aceste înregistrări. Procurorul general Steliana Kojuharova a anunţat că ancheta se va axa pe aflarea provenienţei înregistrărilor şi nu pe informaţiile pe care le conţin. Ziarul „Galeria” a dezvăluit miercuri, la o conferinţă de presă, trei înregistrări, conţinând două discuţii între ministrul de Finanţe, Simeon Djankov, şi directorul Agenţiei de Vămi, Vanio Tanov, şi una între Tanov şi adjunctul lui Djankov, Vladislav Goranov. În primele două, Djankov şi Tanov critică extrem de dur acţiunile ministrului de Interne, Ţvetan Ţvetanov, fără a-i menţiona numele. În cea de-a treia casetă, Vanio Tanov şi Vadislav Goranov discută atât despre Ţvetan Ţvetanov, cât şi despre Simeon Djankov. Ministrul de Finanţe este văzut ca o persoană care a pierdut încrederea premierului bulgar Boiko Borisov.



12