Sportul acasă devine un concept din ce în ce mai popular şi din ce în ce mai promovat. Deşi are o mulţime de avantaje, de la faptul că te ajută să economiseşti timp şi până la costurile reduse, sportul acasă nu este întotdeauna o soluţie magică. Acesta, ca şi multe alte activităţi, necesita implicare, dedicare şi cunoştinţe de bază.
Ca să te bucuri cu adevărat de mişcare acasă, trebuie să ştii tot ceea ce implica această activitate. Află de mai jos ce nu îţi spune nimeni despre sportul acasă:
Nu este atât de uşor precum pare
Poate părea uşor să faci mişcare acasă: nu îţi trebuie foarte multe accesorii, tu decizi ce tip de sport faci şi când, iar varietatea de antrenamente din care poţi alege e uimitoare. Totuşi, sportul acasă nu este întotdeauna floare la ureche. În cazul în care nu ai mai făcut mişcare până acum, poate fi dificil să adopţi o postură corectă, să găseşti antrenamentele adecvate nivelului tău de fitness şi să le incluzi în rutina ta.
Sportul acasă, ca orice alt tip de mişcare, necesită efort, dedicare şi o atenţie sporită asupra poziţiei corpului şi a mişcărilor corecte. Bineînţeles, tu stabileşti toţi termenii când vine vorba de mişcare acasă, de la tipul de antrenament şi până la durata acestuia.
Necesită uneori mai multă mobilizare
Gândeşte-te la un antrenament la sala de fitness, fie că este o clasă de Yoga, fie că este un antrenament cu greutăţi. Trebuie să te mobilizezi să ajungi acolo, însă odată ce ai ajuns, va fi mult mai simplu să dedici timp antrenamentului. La urma umei, ai bătut ceva drum până la sala şi eşti deja acolo, ar fi contraproductiv să te întorci acasă fără să faci puţină mişcare.
În cazul sportului acasă, vei avea deseori nevoie de mai multă motivaţie. În primul rând pentru a începe antrenamentul, iar mai apoi pentru a-l duce la capăt. Când eşti acasă, te poţi opri după primul exerciţiu şi poţi începe o altă activitate foarte uşor. În plus, o mulţime de alte lucruri te pot distrage de la sport când eşti acasă. Poate trebuie să întinzi rufele, poate ai musafiri sau trebuie să pregăteşti cina.
Implică câteva investiţii
Rareori sportul acasă este 100% gratuit. De cele mai multe ori, vei avea nevoie de câteva accesorii, de la o salteluţa şi până la haine confortabile. În cazul în care vrei să faci antrenamente de forţă, va trebui să cumperi benzi elastice, gantere sau un kettlebell. De asemenea, este posibil să ai nevoie de îndrumare, ceea ce înseamnă costuri pentru programe de fitness, clase online ori subscripţii la aplicaţii de sport.
Ca să monitorizezi mai uşor eficienta antrenamentelor şi rezultatele oferite de acestea, e o idee bună să optezi pentru un ceas smart. Un Apple Watch este o alegere excelentă dacă vrei să monitorizezi antrenamentele. Cu Apple Watch poţi măsura numărul de paşi, caloriile arse, pulsul, dar şi calitatea somnului. În plus, Apple Watch este compatibil cu o mulţime de modele de telefoane, de la iPhone 16 şi până la Samsung Galaxy S24.
Te va obliga să fii autodidact
Sportul acasă te va obliga să înveţi o mulţime de lucruri pe cont propriu, mai ales dacă nu ai experienţă în acest domeniu. Va trebui să înveţi cum arată o rutină corectă de sport, de la încălzire şi până la stretching, dar şi cum să adopţi o postură corectă sau cum să respiri corect în timpul antrenamentului. Apelează la resurse de calitate, precum studii de specialitate sau sfaturi oferite de specialişti şi foloseşte-te de Apple Watch sau de un alt ceas smart pentru a monitoriza antrenamentele.
Sportul acasă vine cu o mulţime de avantaje minunate, de la economisirea de timp şi până la libertatea de a-ţi alege antrenamentele preferate. Totuşi, trebuie să să ştii că vei avea nevoie de o motivaţie puternică, de accesoriile potrivite, dar şi de timp pentru a învăţa regulile de bază ale tipului de mişcare ales.