Ce nu trebuie să puneți în sandvișurile copiilor. E boală curată!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Specialiștii atrag atenția

Ce nu trebuie să puneți în sandvișurile copiilor. E boală curată!

Sănătate 31 Mai 2016 / 16:36 2160 accesări

Un nou studiu al Asociației Pro Consumatori (APC) din România, realizat de către o echipă de experți coordonată de președintele asociației, conf. univ. dr. Costel Stanciu, a scos la iveală alte grave probleme în alimentația publică. De această dată, specialiștii au achiziționat din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri) 51 tipuri de salam feliat, știut fiind faptul că acest tip de mezel, la mare căutare și numai bun pentru făcut un sandviș și dat copiilor la școală, are în compoziție și ingrediente mai puțin sănătoase. Au fost analizate sortimente de salam fabricate/distribuite de către: Angst, Meda, Agricola, Reinert, DiaVist, Pick Ungaria, Ifantis, CrisTim, Zimbo Ungaria, Auchan, Cora, Lidl, Penny, Kaufland, Fox, Carrefour, Caroli, Goodies Meat Production, Billa, Prodprosper, Profi, Intercarn, Pikok, Espina/Spania, Kemper Germania, Kamarko/Germania și Espana Bonita/Spania.

INGREDIENTE!

Potrivit APC, la fabricarea sortimentelor de salam feliat analizate s-au folosit următoarele ingrediente: pulpă de porc, carne de porc, guşă de porc fără şorici, carne de vită, şorici, slănină, apă, sare, amidon din cartofi, hidrolizat proteic vegetal din soia, proteină vegetală din soia, amestec de condimente, extracte din amestec de condimente, glucoză, fructoză, zahăr, cultură starter, boia de ardei, lactoză, dextrina, proteine din lapte, fibre vegetale din morcov, proteină animală din porc, transglutaminază, gelatină, boia de ardei iute, ardei gras, ceapă, usturoi, acid acetic, extract de drojdie, grăsime de pui, maltodextrină, culturi de maturare, aromă vită, emulsie de şorici, fum lichid şi sfeclă roşie. ”La 75% dintre salamurile feliate, producătorii nu declară cantitatea de carne din 100 de grame de produs”, atrag atenția specialiștii APC. O altă problemă se referă la faptul că salamul are în compoziție foarte multă sare. Mai exact, 51% dintre salamurile feliate conţin în 100 de grame de produs peste 76% din cantitatea de sare recomandată zilnic unui adult de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Conținutul de sare per 100 de grame de salam feliat variază între 1,7 și 6 grame.

TOP 10 CELE MAI SĂRATE SALAMURI FELIATE

Experții APC au realizat un top 10 mezeluri feliate după conţinutul de sare, astfel: Salam de Sibiu (Cora) - 6 grame sare/100 grame produs; 2. Salam bănăţean (Carrefour), salam de Sibiu (Billa), salam bănăţean (Reinert), salam de Sibiu (Reinert), salam de Sibiu (Kaufland), salam de Sibiu (Auchan) - 5,5 grame sare/100 grame produs; 3. Salam de iarnă (Angst) - 5,1 grame sare/100 grame produs; 4. Salam trapez (Reinert) - 5 grame sare/100 grame produs; 5. Salam nobil (Carrefour) - 4,6 grame sare/100 grame produs; 6. Salam Salsihan (Espana Bonita) - 4,5 grame sare/100 grame produs; 7. Salam chorizo (Espina) - 4,3 grame/100 grame produs; 8. Salam Sinaia (Profi) - 4,2 grame sare/100 grame produs; 9. Salam chorizo (Agricola), salam Sinaia (Agicola), Sporul casei (Reinert), salam ardelenesc (Reinert), salam Parmesali (Reinert), salam chorizo (Billa), salam cu înveliş de ceapă şi usturoi (Lidl), salam student (Pick), salam nemţean (Prodprosper), salam clasic Linessa - 4 grame sare/100 grame produs; 10. Salam Sinaia (Cris Tim) - 3,8 grame sare/100 grame produs. ”Persoanele care consumă o cantitate de sare mai mare decât media au o presiune sanguină mai mare și un risc crescut de hipertensiune arterială. De asemenea, consumul excesiv de sare a mai fost pus în legătură și cu alte afecțiuni agravate de retenția de apă provocată de sare: insuficiență cardiacă, hipertrofia ventriculară stângă, afecțiuni ale rinichilor și litiază renală, edemul, accidentul vascular cerebral, osteoporoză etc.”, potrivit APC. Nu în ultimul rând, în salamuri s-au mai găsit: o cantitate mare de grăsimi (și ele cresc riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral și sunt un factor de risc pentru cancerele de colon și sân), 26 de aditivi alimentari, dar și alte substanțe. În ceea ce priveşte aditivii alimentari asupra cărora există studii care arată că aceştia pot provoca probleme grave de sănătate, situaţia se prezintă astfel: 63% dintre salamurile feliate sunt colorate cu carmin/coşenilă. Carminul nu este recomandat în alimentaţia copiilor pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare. Acidul carminic poate provoca rinite, astm, erupții cutanate și distruge vitamina B12; la 22% dintre salamurile feliate s-a folosit caragenanul ca agent de îngroşare.

Caragenanul (E407) este un gelifiant. Unele studii au arătat că există riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar. În UE este interzis a fi utilizat în formulele pentru bebeluși, din motive de precauție.

„Salamurile feliate figurează pe lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor de către Ministerul Sănătăţii, deoarece au un conţinut de grăsimi saturate mai mare de 5 grame per 100 grame produs şi un conţinut de sare mai mare de 1,5 grame per 100 grame produs. Având în vedere conţinutul ridicat de sare şi unii aditivi alimentari cu risc carcinogen, salamul feliat nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor şi a adulţilor cu sindrom metabolic şi boli asociate acestuia”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Studiul privind calitatea salamului feliat face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă - o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”. Prin această campanie, APC își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse alimentare bogate în sare, zahăr, grăsimi și aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor.

Taguri articol


12