Ce obiecții aduc medicii de familie implementării dosarului electronic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ce obiecții aduc medicii de familie implementării dosarului electronic

Sănătate 17 Septembrie 2014 / 00:00 341 accesări

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) a lansat ieri documentul de poziție privind implementarea Dosarului Electronic de Sănătate (DES) al pacientului în România. Potrivit unei informări a societății, SNMF susține dezvoltarea, implementarea și utilizarea DES, considerând acest proiect drept o evoluție normală, în contextul progresului și creșterii utilizării sistemelor informatice în domeniul sănătății. În același timp, însă, SNMF constată cu îngrijorare lipsa unei legislații clare privind crearea, utilizarea și păstrarea DES și susține adoptarea, în cel mai scurt timp, a cadrului legislativ referitor la utilizarea DES. SNMF consideră absolut necesară standardizarea soluțiilor software utilizate în sistemul sanitar, astfel încât DES să fie pe deplin funcțional, accesat, completat și utilizat de către toți furnizorii la nivelul întregului sistem sanitar din România (cabinete de medicină de familie, cabinete din ambulatoriul de specialitate, centre de diagnostic și tratament, centre medicale, centre de sănătate, laboratoare, unități sanitare publice și private cu paturi precum și alte unități sanitare publice și private), dar și la nivelul unităților farmaceutice. DES devine funcțional doar când este asigurată interoperabilitatea între furnizori, când aceștia pot accesa în timp real datele medicale relevante, investigațiile efectuate pacientului şi rezultatele acestora, precum şi când toate acestea conduc la eliminarea documentelor medicale pe suport de hârtie. Nu în ultimul rând, SNMF consideră absolut necesară realizarea analizei cost-eficiență și a studiului de fezabilitate pentru DES sau publicarea acestora în cazul în care au fost deja realizate. Documentul de poziție în limba română privind DES și versiunea în limba engleză pot fi consultate pe site-ul SNMF www.snmf.ro.

”Acesta ar trebui să conțină: informații generale privind tipul de date medicale, terminologia utilizată, sisteme de codificare utilizate, elemente de permisivitate pentru utilizarea transfrontalieră a datelor; reglementări privind instituția care găzduiește serverele și deține proprietatea asupra datelor din DES; reglementări privind consimțământul informat și explicit al pacientului pentru protecția corespunzătoare a dreptului la confidențialitate; reglementări referitoare la acces, autentificare, autorizare și creare a DES; reglementări privind răspunderea în ceea ce privește utilizarea DES, durata arhivării și alte utilizări ale datelor conținute în DES; coordonarea DES cu Sistemul Informatic al Prescripției Electronice (SIPE) și Cardul Electronic al Asigurărilor de Sănătate (CEAS), precum și interoperabilitatea dintre aceste sisteme informatice; necesarul logistic pentru implementare și utilizare, inclusiv cerințele minime; alte reglementări de bune practici; asigurarea transparenței privind costurile de utilizare ale DES”, potrivit SNMF.

Documentul de poziție în limba română privind DES și versiunea în limba engleză pot fi consultate pe site-ul SNMF - www.snmf.ro. O primă dezbatere a acestui document va avea loc la Brașov pe 19 septembrie, ora 12.30, în cadrul Conferinței „Asistența medicală primară în sistemele de sănătate europene”. Sesiunea de dezbatere “Dosarul Electronic de Sănătate” va avea loc cu lectori medici de familie renumiți din Statele Unite, Marea Britanie, Olanda, Turcia și România și va conține o scurtă prezentare a documentului de poziție al SNMF privind DES, susținută de doi dintre autori, membri ai Grupului de e-Sănătate al SNMF.



12