Ce obstacole stau în calea afacerilor, în România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ce obstacole stau în calea afacerilor, în România

Economie 21 August 2018 / 11:27 1601 accesări

Cererea insuficientă este principală cauză care limitează activitatea companiilor din România, urmată de lipsa forţei de muncă şi de problemele financiare, reiese din seria de patru „Studii de conjunctură economică” realizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În servicii, principalele cauze care afectează firmele mici (1-49 de salariaţi) erau, în iulie: cererea insuficientă (24% dintre respondenţi), problemele financiare (7%) şi lipsa forţei de muncă (5%). În plus, managerii firmele mijlocii (50-249 de salariaţi) din domeniu au apreciat, în aceeaşi perioadă, că următorii factori le restricţionau activitatea: cererea insuficientă (7%), lipsa forţei de muncă (7%) şi problemele financiare (6%).

În cazul comerţului cu amănuntul, principalele cauze care afectau activitatea firmelor mici (1- 49 de salariaţi) erau, la începutul celei de-a doua jumătăţi a acestui an: cererea insuficientă (21%), concurenţa (20%) şi probleme financiare (10%). În schimb, managerii firmelor mijlocii (50-249 de salariaţi) din domeniu au menţionat, în aceeaşi perioadă, concurenţa (4%) şi cererea insuficientă (4%) ca fiind cele mai importante cauze de limitare a activităţii.

Principalele cauze care afectau derularea corespunzătoare a activităţii de construcţii pentru firmele mici (1-49 de salariaţi) erau, în iulie: lipsa forţei de muncă (25%), cererea insuficientă (21%) şi probleme financiare (11%). În cazul firmelor mijlocii (50-249 de salariaţi), principalele asemenea cauze erau, la aceeaşi dată: lipsa forţei de muncă (+17%), cererea insuficientă (+13%) şi problemele financiare (+10%).

„Managerii apreciază, în luna iulie 2018, că principalul motiv de limitare a activităţii de construcţii este lipsa forţei de muncă (23% din total cauze). De asemenea, activitatea este influenţată negativ de cerere insuficientă (19% din total cauze de limitare) şi de probleme financiare (11% din total cauze de limitare)”, se subliniază în sondajul INS aferent acestui domeniu.

Conform opiniei managerilor, principalele cauze care limitau activitatea din industria prelucrătoare erau, în iulie: cererea internă insuficientă (12% din total cauze) şi lipsa forţei de muncă (12% din total cauze), urmate de problemele financiare (4% din total cauze).

La sondaj au răspuns: 2.727 de agenţi economici din domeniul serviciilor, 2.232 de agenţii economici din comerţ, 1.248 de agenţi economici din construcţii şi 2.201 agenţi economici din industria prelucrătoare, încadrarea în sectorul servicii făcându-se în funcţie de activitatea principală a întreprinderilor conform clasificării CAEN Rev2, precizează INS.

Studiile de conjunctură sunt realizate în cofinanţare, cu contribuţia Comisiei Europene - DGECFIN (Bruxelles), eroarea fiind - potrivit INS - de +/-5%.



12