Tinerii constănțeni care nu au reușit să promoveze Bac-ul mai au și alte șanse pentru a-și construi un viitor. Chiar dacă mulți dintre ei au pierdut oportunitatea de a merge anul acesta la facultate, alte porți le sunt deschise. Școlile postliceale reprezintă o soluție. Tot mai multe statistici arată că absolvenții școlilor profesionale au o inserție mai ușoară pe piața muncii față de cei care merg la facultate. În doi sau trei ani, tinerii care urmează cursurile unei școli postliceale dobândesc o calificare profesională. În Constanța există numeroase școli postliceale care oferă calificări în meserii precum asistent medical generalist, asistent de farmacie, asistent de balneofizio-kinetoterapie și recuperare, agent turism ghid sau maistru construcții navale.
Unele dintre școlile care oferă cursuri postliceale în județul Constanța sunt: Școala Postliceală ˮHipocrateˮ, Liceul Tehnologic UCECOM ˮSpiru Haretˮ, Școala Postliceală ˮDr. I. Cantacuzinoˮ, Școala Postliceală ˮHenri Coandăˮ, Școala Postliceală ˮSf. Theodorˮ, Școala Postliceală ˮPro Scientiaˮ, Școala Postliceală FEG, Școala Postliceală ˮGaudeamus 2ˮ, Școala Postliceală ˮFEG Educationˮ, Școala Postliceală Sanitară ˮDiadaˮ, ultimele două de pe listă aflându-se în Mangalia.
Spre exemplu, la două dintre școlile postliceale cu profil sanitar din Constanța, pașii pentru înscriere sunt simpli. Elevii trebuie să se prezinte la secretariat cu documentele necesare, dar și cu chitanța care dovedește că au achitat prima rată din taxa pentru școlarizare. La Școala Postliceală Sanitară ”Sf. Theodor”, elevii mai au timp să se înscrie la una dintre specializările disponibile până pe 10 septembrie, în timp ce, la Școala Postliceală ”Henri Coandă”, absolvenții se pot înscrie până pe 15 septembrie. Adina nu a reușit să promoveze examenul maturității, așa că s-a hotărât, ca și alți elevi aflați în aceeași situație, să se înscrie la o școală postliceală. ”Am sunat la mai multe școli, de unde am aflat că, în cazul în care mă înscriu, va trebui ca în cele din urmă să iau Bac-ul”, povestește tânăra. În concluzie, cei care fug de examenul de Bac nu scapă de el nici în școlile postliceale. Acestea cer elevilor ca până la încheierea studiilor să facă și dovada diplomei de Bac.
LOCURI DE MUNCĂ De la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Constanța aflăm că sunt 88 de locuri de muncă vacante, pentru care se solicită studii medii sau postliceale. Și UE a decis să susțină tinerii fără diplomă de Bac, dar și firmele dornice să îi angajeze. Tinerii până în 24 de ani aflați în șomaj de lungă durată, în vederea integrării pe piața muncii, pot urma cursuri de calificare sau pot beneficia de asistență și formare profesională pentru inițierea unei afaceri proprii, prin proiecte finanțate prin POSDRU. Dacă doresc cu tot dinadinsul să meargă la facultate, absolvenții claselor a XII-a care nu au luat Bac-ul pot sta acasă să se pregătească pentru la anul, când vor putea susține din nou examenul maturității. Ei au la dispoziție 60 de zile de la data absolvirii pentru a-și depune dosarul de șomaj. Conform legislaţiei în vigoare, absolvenţii a cel puţin zece clase, cu vârsta de minimum 16 ani, pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj de 250 de lei, pentru o perioadă de şase luni. Ei trebuie să se prezinte la agenţia de ocupare a forţei de muncă în raza căreia îşi au domiciliul, dar nu mai târziu de două luni după ce au absolvit, ca persoană în căutarea unui loc de muncă. Astfel, indemnizaţia de şomaj se acordă după 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, perioadă în care absolventul beneficiază de servicii gratuite în vederea angajării, cum ar fi informare şi consiliere profesională, medierea muncii şi formare profesională. Dosarul pentru înregistrarea absolventului la AJOFM trebuie să conţină actul de identitate în original şi copie, actele de studii şi de calificare și adeverinţă din care să rezulte data absolvirii, în original şi copie, adeverinţă medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricţii medicale. Pentru cei care nu vor să stea pe tușă încă un an, ci mai degrabă doresc să-și caute un loc de muncă, AJOFM Constanța a anunțat recent că în curând va organiza ”Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți”. Așadar, toți elevii care nu au reușit să ia Bac-ul sunt așteptați, pe 26 septembrie, la o discuție face-to-face cu agenții economici despre posibilitățile de angajare.