Ce probleme are Legea Turismului? Turiștii și operatorii, afectați!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ce probleme are Legea Turismului? Turiștii și operatorii, afectați!

Turism 05 Octombrie 2015 / 16:48 2854 accesări

Operatorii din turism se plâng că ultimul proiect de Lege a Turismului, adoptat de Senatul României în septembrie și aflat în prezent în Biroul permanent al Camerei Deputaților, este deficitar pentru industrie, conține numeroase inadvertențe și necorelări ale textului. În prezent, proiectul este trimis pentru raport la Comisiile pentru industrii și servicii, buget, finanțe și bănci, administrație publică și administrarea teritoriului, respectiv Comisia juridică, de disciplină și imunități.

CONSULTĂRI FĂRĂ REZULTATE ”De la momentul postării în dezbatere publică a proiectului de lege au fost nenumărate întâlniri între reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) și comisia de la Senat. Ca urmare a acestor întâlniri și pentru o reglementare cât mai bună a activității agențiilor de turism, ANAT a transmis Senatului mai multe amendamente care ar fi trebuit preluate conform discuțiilor bilaterale avute. Observăm acum că propunerile la Legea Turismului au fost ignorate, proiectul inițial de lege rămânând neschimbat”, spune președintele ANAT, Aurelian Marin. Reprezentanții ANAT explică de ce proiectul Legii Turismului mai trebuie modificat. Astfel, acesta continuă să aibă definite două categorii de agenții de turism, cu licențe diferite, agenții tur-operatoare și detailiste. Prima categorie poate construi pachete proprii pe care să le vândă direct sau indirect, iar a doua parte poate doar revinde pachetele tur-operatorilor. ”În practică, nu mai există agenție de turism care să nu-și realizeze și să-și vândă propriul pachet. Prin urmare, nu le putem numi detailiste. ANAT a propus o singură categorie de agenții de turism, cu aceeași licență, definită agenție de turism tur-operatoare - operator economic care organizează și comercializează servicii de călătorie, inclusiv pachete de servicii, și/sau facilitează achiziționarea de servicii de călătorie care fac parte dintr-o formulă de călătorie asistată”, se precizează într-un comunicat ANAT.

TURIȘTI FĂRĂ PROTECȚIE În plus, operatorii din turism au considerat necesară introducerea prin lege a posibilităților de a acoperi riscul de insolvență și faliment prin instrumente precum scrisoarea de garanție bancară sau alte documente financiare aprobate de Autoritatea Națională în Turism, pentru a combate situația în care societățile de asigurări evită încheierea polițelor de asigurare, obligatorii pentru obținerea licenței de agenție de turism. Mai mult, noul proiect îl lasă pe turist lipsit de protecție în caz de rea intenție a agenției de turism sau de ignoranță a organelor de control.

Citește și:

Proiectul Legii Turismului va fi modificat! Ce au cerut patronatele?

Proiectul Legii Turismului, lucrarea de diplomă a unui student mediocru?

Cât ar câștiga turismul dacă legea voucherelor s-ar aplica acum



12