Ce probleme întâmpină asociațiile de proprietari din Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Consultanță gratuită pentru locatari

Ce probleme întâmpină asociațiile de proprietari din Constanța

Social 07 Aprilie 2016 / 17:15 791 accesări

Ioachim Vasile Hârsescu, vicepreședinte UAPC: ”Apar probleme atunci când proprietarii sunt afectați la buzunar, însă într-o scară de bloc există și zone comune, care produc niște cheltuieli, și unii proprietari nu înțeleg acest lucru”

Ioachim Vasile Hârsescu, vicepreședinte UAPC: ”Apar probleme atunci când proprietarii sunt afectați la buzunar, însă într-o scară de bloc există și zone comune, care produc niște cheltuieli, și unii proprietari nu înțeleg acest lucru”

Președinții asociațiilor de proprietari din Constanța se confruntă frecvent cu probleme în relația cu proprietarii, cauzate de multe ori de necunoașterea legislației în domeniu. Pentru rezolvarea acestor situații, care uneori se transformă în mici conflicte între locatari și președintele de asociație, există Uniunea Asociațiilor de Proprietari Constanța (UAPC), care reușește să îmbunătățească activitatea din asociații. La ultima întâlnire a UAPC, care a avut loc joi, 7 aprilie, în sala ”Remus Opreanu” a Prefecturii, conducerea a prezentat raportul de activitate în ultimul an, care începuse cu mari probleme financiare. ”Constatăm că cele mai multe cazuri de reclamații din partea proprietarilor se referă la conducerea asociațiilor sau sunt la adresa administratorilor. Prin consultațiile pe care le-am oferit gratuit le-am prezentat opinia noastră cu privire la problemele sesizate, posibilitățile de soluționare și le-am explicat că problemele trebuie rezolvate în interiorul asociațiilor”, a explicat președintele UAPC, Florica Ganea. Din analiza reclamațiilor primite, conducerea uniunii a constatat că problemele apar cel mai des din cauza necunoașterii legislației sau din neacceptarea ei, neimplicarea voită sau din delăsare în problemele asociației, necunoașterea autorității organelor alese ale asociațiilor de proprietari sau insuficiențele legislative, au mai adăugat reprezentanții UAPC. Aceștia spun că toți constănțenii care locuiesc la bloc trebuie să înțeleagă că proprietatea începe de la scara blocului, nu de la intrarea în locuință, pentru că de cele mai multe ori de aici încep neînțelegerile. ”Apar probleme atunci când proprietarii sunt afectați la buzunar, însă într-o scară de bloc există și zone comune, care produc niște cheltuieli, și unii proprietari nu înțeleg acest lucru. Chiar și când sunt debranșați, tot apar unele cheltuieli comune”, a explicat și vicepreședintele UAPC și responsabilul pe probleme tehnice, Ioachim Vasile Hârsescu.

CONSULTANȚĂ GRATUITĂ UAPC a explicat că în 2015 a realizat activități de consultanță gratuită pentru toate categoriile de asociații și persoane și a organizat cursuri de administratori pentru ca asociațiile să aibă posibilitatea să angajeze oameni pregătiți pentru această activitate. ”Referitor la situația financiară a uniunii, aceasta s-a îmbunătățit față de 2014, crescând disponibilitățile din conturile bancare”, a subliniat președintele UAPC. Totuși, aceasta a adăugat că în municipiul Constanța, la finele anului 2015, uniunea avea 583 de asociații de proprietari, din care doar 47,5%, respectiv 325 de asociații membre, aveau cotizația plătită la zi. În cadrul aceleiași întâlniri, a fost reconfirmată conducerea UAPC pentru următorul an. Astfel, președinția uniunii va fi asigurată de Florica Ganea, alături de vicepreședinții Ioachim Vasile Hârsescu și Adriana Cioroianu.



12