Proprietarii câinilor ar putea avea un motiv suplimentar pentru a le aprecia prezența, deoarece aceste patrupede pot avea un efect protector contra riscului de apariție a eczemelor și a astmului în cazul copiilor, informează vineri Science Daily, citând concluziile formulate de două noi studii prezentate în cadrul întâlnirii anuale a Colegiului American de Alergie, Astm și Imunologie (ACAAI) care se desfășoară în această perioadă. Copiii care și-au petrecut perioada intrauterină în locuințe în care trăiau câini au beneficiat de protecție sporită contra eczemelor alergice, arată una dintre cele două cercetări. Însă, acest efect protector se diminuează până la împlinirea vârstei de 10 ani, au atras atenția cercetătorii. Conform acestui studiu, câinii ar putea oferi un efect protector împotriva astmului, chiar și în cazul copiilor care prezintă alergii la aceste animale.
''Deși eczema este întâlnită în mod obișnuit la bebeluși, multe persoane nu cunosc faptul că există o progresie de la aceasta la alergiile alimentare și apoi la alergii nazale și astm'', susține Gagandeep Cheema, specialistul în alergologie, membru ACAAI și unul dintre autorii acestui studiu. "Am dorit să aflăm dacă există un efect protector asociat deținerii unui câine care încetinește această evoluție'', a explicat el. Cercetarea a analizat mai multe perechi mamă-copil expuse la prezența câinilor. ''Expunerea'' a fost definită prin prezența unuia sau a mai mulți câini în interiorul locuinței timp de cel puțin o oră în fiecare zi.
''Am descoperit că expunerea gravidei la câini este asociată cu scăderea semnificativă a riscului de eczeme în cazul copilului cu vârste de până la 2 ani; însă, acest efect protector se diminuează la vârsta de 10 ani'', a comentat specialistul în alergologie Edward M. Zoratti, membru ACAAI și coparticipant la studiu.
În cadrul celei de-a doua dintre cercetările similare prezentate la întâlnirea ACAAI, oamenii de știință au examinat efectele generate de două tipuri de expunere a copiilor cu astm la câini. În cazul primului tip de expunere a fost implicată proteina — sau alergenul — responsabilă de alergia copiilor la câini. În al doilea caz au fost analizați factori precum bacteriile transportate de câini. Oamenii de știință au concluzionat că expunerea la elemente pe care aceste animale le pot transmite ar putea avea un efect protector contra astmului. Pe de altă parte, însă, expunerea la alergen ar putea determina accentuarea simptomelor de astm în cazul copiilor din mediul urban care sunt alergici la aceste animale. ''Se pare că există un efect protector contra astmului în cazul expunerilor care nu implică un alergen la câini și un efect dăunător în cazul expunerii care implică un alergen'', a declarat Po-Yang Tsou, unul dintre autorii cercetării.
Așadar, oamenii de știință cred că atunci când un copil intră în contact cu alți factori decât alergenul purtat de câine, precum bacterii sau alte elemente necunoscute, acestea pot oferi un efect protector. ''Însă, expunerea la alergenului (purtat) de câine rămâne un risc major în cazul copiilor care sunt alergici la câini'', a subliniat Po-Yang Tsou.