CE pune presiune pe Justiţia din România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Încă o imixtiune

CE pune presiune pe Justiţia din România

Politică 20 Octombrie 2012 / 00:00 457 accesări

ANCHETE AFLATE ÎN CURS DE DERULARE Cât ne conduce Europa şi cât ne conduc policienii din fruntea ţării?! Este o întrebare de actualitate, având în vedere tot mai desele imixtiuni de la nivel european în treburile interne ale României! Europarlamentarul Corina Creţu, vicepreşedinte PSD, atrage atenţia asupra unor informaţii apărute în presă potrivit cărora instituţia europeană condusă de Jose Manuel Barroso - Comisia Europeană (CE) - ar fi solicitat ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, informaţii despre unele dosare aflate fie în instanţă, fie pe masa procurorilor. „Din abordare se înţelege că i se cere ministrului Justiţiei să interfereze cu actul de justiţie şi să se intereseze în legătură cu anumite anchete aflate în curs, eventual chiar să urgenteze mersul lor. O astfel de solicitare nu poate veni din partea CE! Este imposibil ca de la acest nivel să i se solicite ministrului să facă gesturi ce pot fi considerate presiuni asupra Justiţiei şi încălcări ale independenţei magistraţilor\", a replicat liderul PSD, adăugând că dacă zvonurile se confirmă, CE ar trebui să-i informeze pe cetăţenii europeni că independenţa justiţiei este un deziderat pe care şi-l asumă doar declarativ.

21 DE ÎNTREBĂRI LEGATE DE MCV Suspiciunile europarlamentarului sunt întărite şi de a treia scrisoare a Comisiei care cuprinde 21 de întrebări adresate exclusiv ministrului Mona Pivniceru şi legate de Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în vederea aderării la Spaţiul Schengen. Setul de întrebări probabil reprezintă o continuare a celor 11 întrebări ale lui Barosso adresate Guvernului Ponta în urmă cu câteva luni. Potrivit site-ului www.lumeajustiţiei.ro, printre curiozităţile instituţiei europene se numără evoluţia unor dosare de corupţie, cu nume sonore de politicieni, aflate în derulare: fostul premier Adrian Năstase, Gigi Becali, Dan Voiculescu, Cătălin Voicu, Decebal Traian Remeş, Zsolt Naghy (fost ministru al Comunicaţiilor) şi Tudor Chiuariu (fost ministru al Justiţiei). În schimb, despre celebrul dosar „Flota” CE nu cere niciun fel de lămuriri. Indiscreţiile revin însă când vine vorba de situaţia politicienilor care se află în stare de incompatibilitate, dar şi de stadiul anchetei privind referendumul şi finanţarea sistemului judiciar. Oare experţii europeni nu aplică regula că un dosar aflat în derulare nu poate fi comentat în niciun fel? De ce tocmai acum CE a devenit deodată interesată de amănunte din dosarele de corupţie aflate în derulare şi nu în perioada când portocaliii erau la putere? O altă observaţie a celor de la lumeajustiţiei.ro este că până acum niciun expert al CE, care a realizat evaluări MCV de-a lungul anilor, nu a fost interesat de trimişii PDL în judecată.

ÎNTÂLNIRE ÎNTRE ŞEFII DIN JUSTIŢIE Încă un motiv de „îngrijorare” este reprezentat de tot mai desele întâlniri solicitate de vicepreşedintele CE, Viviane Reding, care îndeplineşte şi funcţia de comisar european pe Justiţie, cu Mona Pivniceru. Deşi ultima întâlnire dintre Pivniceru şi Reding nu a fost publică, surse neoficiale arată că ministrul nu s-a lăsat intimidat de comisarul european, ci i-a explicat că nu e benefic ca politicile CE să includă recomandări care pun Guvernul de la Bucureşti în situaţia de a face adăugiri la legile în vigoare. Scrisoarea CE deja a mobilizat şefii din justiţie. Mona Pivniceru s-a întâlnit, vineri, cu şefi din justiţia românească şi ai altor instituţii pentru a discuta solicitările CE, întrucât autorităţile româneşti trebuie să răspundă la setul de întrebări până în 26 octombrie în vederea pregătirii misiunii de monitorizare în cadrul MCV.

Morar se autoproclamă mai şef decât este

Fostul şef peste Direcţia Naţională Anticorupţie, Daniel Morar, se numeşte singur în funcţii. Reporterii de la jurnalul.ro dezvăluie că Morar şi-a semnat singur un ordin de procuror general, în care şi-a dat atribuţii de coordonare directă a tuturor direcţiilor şi parchetelor speciale din Ministerul Public - DNA, DIICOT, Secţia de urmărire penală şi criminalistică, Secţia parchetelor militare, Serviciul de cooperare judiciară internaţională, biroul de presă şi Compartimentul documentelor clasificate. Cu alte cuvinte, Daniel Morar este un interimar cu funcţie „plină”, prin autodelegare.



12