Ce să bem? Apă de la robinet sau apă îmbuteliată?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
3 din 8 români beau apă nepotabilă. „Nu putem vorbi despre o informare corectă, completă și precisă“

Ce să bem? Apă de la robinet sau apă îmbuteliată?

Sănătate 21 Martie 2017 / 17:23 5103 accesări

Nu de puține ori, subiectul ”apa potabilă” a fost în atenția specialiștilor. S-au făcut fel și fel de studii, atât în ceea ce privește costul, cât și în ceea ce privește calitatea. Ce este bine pentru sănătate să bem: apă de la robinet sau apă îmbuteliată, mai ales că vorbim despre un aliment care este în top în ceea ce privește cantitatea consumată zilnic?

Nu de puține ori, subiectul ”apa potabilă” a fost în atenția specialiștilor. S-au făcut fel și fel de studii, atât în ceea ce privește costul, cât și în ceea ce privește calitatea. Ce este bine pentru sănătate să bem: apă de la robinet sau apă îmbuteliată, mai ales că vorbim despre un aliment care este în top în ceea ce privește cantitatea consumată zilnic? „În privința calității apei potabile furnizate în sistem centralizat, la nivel național există diferențe mari privind parametrii de potabilitate ai acesteia. Potrivit Institutului Național de Statistică, 36,3% din populația României NU este deservită de sistemul public de alimentare cu apă. În privința apei îmbuteliate, alegerea unor ape minerale naturale plate în vederea hidratării organismului nu este o opțiune ușoară, având în vedere faptul că producătorii nu sunt obligați să declare compoziția chimică a apei după o structură standardizată”, a explicat președintele APC România, conf. univ. dr. Costel Stanciu. Astfel, adaugă el, ”atât timp cât legislația în domeniu nu obligă producătorul de apă potabilă îmbuteliată să declare compoziția chimică după o structură standardizată, nu putem vorbi despre o informare corectă, completă și precisă”. Ceea ce rezultă este că nu există practic posibilitatea să se aleagă acest produs în cunoștință de cauză, ci influențat de publicitatea producătorilor. ”În ceea ce privește apa destinată hidratării și pregătirii hranei bebelușilor, legislația în vigoare nu stabilește criterii clare în privința constituenților și valorilor acestora. Din păcate, în mediul rural, în localitățile care nu sunt racordate la sistemul public de alimentare cu apă, încă se mai înregistrează sute de cazuri de copii cu boala albastră, generată de intoxicația acută cu nitrați, urmare a preparării hranei cu apă din fântâni nemonitorizate sanitar. Totodată, instituțiile care recomandă utilizarea anumitor tipuri de ape îmbuteliate la pregătirea hranei sugarilor nu sunt transparente în privința procedurilor folosite în acest scop”, a adăugat conf. univ. dr. Stanciu. În opinia sa, astfel de produse ar trebui certificate de către organisme notificate/acreditate de Ministerul Sănătății / Organismul Național de Acreditare.

SITUAȚII CONCRETE

Potrivit APC, 1.000 de litri de apă de la robinet costă între 2,94 lei și 4,50 lei; 1.000 de litri de apă minerală naturală plată îmbuteliată costă între 720 lei și 1.068 lei; cu 720 de lei putem cumpăra 248 mc de apă de la robinet, adică apa necesară unui adult timp de 5 ani la un consum mediu de 4 mc pe lună; 1.000 de litri de apă de masă îmbuteliată costă 395 lei, dar nu știm ce conține. ”În ultimii 17 ani, costul apei potabile în București a crescut de 11 ori, de la 0,3967 lei în anul 2000 la 4,50 lei în 2017! 1.000 de litri de apă menajeră costă între 1,09 lei și 4,32 lei!”, punctează APC.

Aceeași sursă menționează că estimări pesimiste arată că apa va deveni în viitorul apropiat un mijloc în acțiunile teroriste și un element generator de conflicte între țări. Paradoxal, consumul de apă crește într-un ritm care depășește cu mult dinamica demografică, consumul de apă dublându-se la fiecare două decenii. ”Frecvența crescută a ploilor torențiale și a ruperilor de nori a evidențiat că rețelele de canalizare și preluare a apelor pluviale nu fac față acestor fenomene, revărsările rețelelor de canalizare producând daune uriașe și amenințând sănătatea publică”, scrie APC.

MONITORIZAREA CALITĂȚII APEI POTABILE

În scopul informării consumatorilor, Ministerul Sănătăţii (MS), prin Institutul de Sănătate Publică, întocmeşte şi publică, o dată la 3 ani, Raportul naţional asupra calităţii apei potabile. MS organizează Registrul apelor potabile îmbuteliate, altele decât apele minerale naturale sau decât apele de izvor, şi administrează baza de date aferentă, aflată pe site-ul MS.

TARIFE

Tarifele la apa potabilă și apa menajeră sunt aprobate prin avizul ANRSC (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice), după o verificare riguroasă a tuturor componentelor de preț, în conformitate cu regulile din Metodologia de analiză cost-beneficiu pentru investițiile în infrastructura de apă și de canalizare, finanțate prin fonduri publice acordate de la bugetul de stat și/sau din fonduri nerambursabile. Tariful trebuie să acopere costurile de operare ulterior finalizării investiției și o parte din costurile de amortizare a cheltuielilor de capital, ținând cont de nivelul acceptat al ratei de suportabilitate, calculată în condițiile legii. Un alt cost suportat de către consumatori este cel al apei meteorice sau pluviale, care în Constanța nu se plătește, potrivit reprezentanților RAJA. Costul acesteia variază între 0,14 lei/mc (Pitești) și 0,92 lei/mc (București). Vă prezentăm tariful la apa potabilă furnizată în sistem centralizat în primele 10 orașe ale țării: București - 4,50 lei/mc; Constanța - 4,46 lei/mc; Galați - 4,19 lei/mc; Brașov - 4,09 lei/mc; Craiova - 3,97 lei/mc; Iași și Oradea - 3,49 lei/mc; Timișoara - 3,11 lei/mc; Ploiești - 3,01 lei/mc; Cluj - 2,94 lei/mc. Tariful la apa menajeră în primele 10 orașe ale țării: Constanța - 4,32 lei/mc; Cluj - 3,39 lei/mc; Timișoara - 3,38 lei/mc; Craiova - 3,16 lei/mc; Brașov - 3,06 lei/mc; Galați - 2,52 lei/mc; Oradea - 2,02 lei/mc; Ploiești - 1,40 lei/mc; Iași - 1,31 lei/mc; Bucuresti - 1,09 lei/mc. Costul total al apei (apă potabilă și apă menajeră) furnizate în sistem centralizat, în primele 10 orașe ale țării: Constanța - 8,78 lei/mc; Brașov - 7,15 lei/mc; Craiova - 7,13 lei/mc; Galați - 6,71 lei/mc; Timișoara - 6,49 lei/mc; Cluj - 6,33 lei/mc; București - 5,59 lei/mc; Oradea - 5,51 lei/mc; Iași - 4,80 lei/mc; Ploiești - 4,41 lei/mc. Întreg studiul îl puteți găsi la http://www.apc-romania.ro/ro/i-ziua-mondiala-a-apei/NDUzLTE.html.



12