După mulți ani în care au funcționat foarte bine și au impus o anumită ordine în traficul din Constanța, cronometrele de la principalele intersecții semaforizate din municipiu au fost scoase din funcțiune. Decizia pare absurdă, în condițiile în care mulți șoferi consideră că lipsa acestor temporizatoare va cauza haos în trafic și că, datorită acestui sistem, multe accidente rutiere au fost prevenite. Culmea, reprezentanții Primăriei Constanța au spus că au luat decizia scoaterii din funcțiune a cronometrelor tocmai pentru a preveni producerea evenimentelor rutiere.
Mulți șoferi constănțeni s-au plâns, în ultima vreme, că nu mai funcționează cronometrele din intersecțiile semaforizate ale municipiului. Conducătorii auto se plâng că, în lipsa acestor temporizatoare, traficul constănțean va deveni un real haos. Unii chiar au spus că semafoarele cronometrate erau singurul sistem care făcea ordine în circulația din Constanța, iar ca o dovadă a acestui lucru, multe orașe mari din țară (inclusiv Capitala) au preluat acest model și au introdus temporizatoare în intersecții. Cu toate acestea, autoritățile locale din Constanța au ales să renunțe la cronometrele semafoarelor din intersecții, ceea ce ne face să punem la îndoială siguranța traficului din municipiu.
DE CE AU FOST OPRITE CRONOMETRELE
Reprezentanții Primăriei Constanța spun că scoaterea din funcțiune a cronometrelor este, de fapt, o măsură de prevenire a evenimentelor rutiere. Sună paradoxal, în condițiile în care numeroase studii în domeniu au arătat că, datorită existenței temporizatoarelor în intersecții, accidentele rutiere s-au redus considerabil. Totuși, explicația reprezentanților autorităților locale este destul de simplă. „Problema este că semafoarele din Constanța sunt foarte vechi, de aproximativ 13 - 14 ani, și nu se mai pot sincroniza cu temporizatoarele. De exemplu, Poliția Rutieră ne-a recomandat, în cazul unor intersecții intens circulate, să setăm cronometrele în așa fel încât să funcționeze diferit în funcție de momentul zilei. De exemplu, dacă dimineața trebuia să fie 30 de secunde de verde, după-amiaza să fie 25 de secunde. Problema este că semafoarele sunt prea vechi pentru a se sincroniza cu acest sistem. De asemenea, exista riscul ca temporizatorul să arate că mai sunt câteva secunde de verde, iar semaforul să se facă roșu, ceea ce este derutant pentru șoferi și poate crește riscul de accidente auto. Este posibil ca unii să se ia după cronometre, iar alții să se ghideze după culoarea semaforului, ceea ce poate duce la evenimente rutiere. De aceea, am decis să oprim de tot cronometrele, iar șoferii să se ghideze doar după semafoare”, a explicat, pentru „Telegraf”, șeful Serviciului de Drumuri și Iluminat Public din cadrul Primăriei Constanța, Mihaela Pătruțoiu.
SEMAFOARE INTELIGENTE ÎN CONSTANȚA?
Dat fiind faptul că semafoarele sunt foarte vechi, se pune problema schimbării lor cu unele inteligente. În acest caz, Pătruțoiu a spus că abia anul viitor se poate vorbi despre așa ceva. „Înainte de toate, trebuie să se aprobe bugetul de investiții. Dacă vor fi prevăzute sume pentru înlocuirea semafoarelor actuale cu unele inteligente, atunci vom putea să instalăm unele noi. Dar abia din 2017 putem discuta despre acest lucru”, a declarat Pătruțoiu.