Salvamarii români nu au foarte multe instrumente prin care să poată controla atitudini şi reacţii cel puţin nerezonabile ale unora dintre turiştii prezenţi pe litoral.
Sunt voci care cer întărirea autorităţii salvamarului şi altele care spun că există lege care permite amendarea turiştilor în anumite situaţii.
Steagul roşu ar trebui să fie suficient pentru ca salvamarii să-i convingă pe turişti să nu intre în mare deoarece îşi pun viaţa în pericol. Dar în realitate, mulţi îl ignoră, iar salvatorii sunt nevoiţi să patruleze pe mal ca să-i ţină pe oameni pe plajă.
Poate o soluţie ar fi că, dacă salvamarul a ajuns la tine să te salveze pentru că ai intrat după ce steagul roşu e arborat, atunci da, persoana respectivă să plătească o amendă usturătoare pentru că a pus viaţa salvamarului în pericol şi pentru că a necesitat o intervenţie de salvare când steagul roşu spune să nu intri în apă. Aici poate fi luată în considerare, spuneŞeful DSU, Raed Arafat.
O lege din 2007 prevede amenzi de la 500 la 1000 de lei pentru persoanele care nu respectă interdicţia de îmbăiere după ridicarea steagului roşu, pentru depăşirea geamandurilor sau înotul în zone periculoase.
Persoanele care utilizează plajele, ştrandurile, parcurile acvatice şi porturile de agrement nautic în scopuri de agrement au următoarele obligaţii:
a) să respecte semnalizările panourilor de avertizare şi de informare pentru vizitatori;
b) să nu depăşească în înot limita marcată de geamanduri;
c) să nu între în înot în zonele periculoase marcate şi înconjurate cu balize;
d) să păstreze curăţenia la locul de şedere de pe plaje, ştranduri, parcuri acvatice şi porturile de agrement nautic, precum şi a apei;
e) să nu între în apă atunci când este interzisă îmbăierea;
f) să anunţe postul de prim ajutor în caz de accident sau în cazul pericolului de înec al unei persoane.
Amenda este de la 500 lei la 1.000 lei.
Spre comparaţie, în Spania, amenzile pentru nerespectarea indicaţiilor salvamarilor sunt cuprinse între 600 şi 3000 de euro.
Care este semnificația steagurilor arborate de salvamari?
Steagul roșu cu galben înseamnă că plaja este supravegheată de salvamari.
- Steagul roșu – scăldatul este interzis
- Steagul galben – înotul nu este recomandat decât înotătorilor profesioniști
- Steagul alb/negru (în carouri) – înotul este interzis, în zonă e permis doar accesul ambarcațiunilor