Credincioșii creștin-ortodocși se află în Postul Adormirii Maicii Domnului până pe 15 august. Cunoscut în popor ca Postul Sântă-Măriei, postul care precede praznicul Adormirii Maicii Domnului a fost menit să aducă aminte de virtuţile alese ale Sfintei Fecioare, de postul cu care ea însăşi s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice. Despre el se spune că, dacă e ţinut cu credinţă şi smerenie, poate îndeplini dorinţele.
Dacă eşti însărcinată, în ziua de 14 august, premergătoare sărbătorii Sf. Maria, nu trebuie să munceşti pentru a avea o naştere uşoară şi un copil sănătos, spun superstițioșii. Se crede că femeile însărcinate care nu respectă această tradiţie vor avea dureri mari la naştere. Totodată, fetele care doresc să se mărite obișnuiesc să spele cu apă de busuioc icoana Maicii Domnului pentru ca Fecioara să le ajute să-şi întâlnească alesul.
15 august e zi de praznic, când se dă de pomană pentru morţi. Această zi este una încărcată de simboluri, în care creştinătatea prăznuieşte Adormirea Maicii Domnului. Este vorba despre momentul în care Sfânta Fecioară Maria a trecut la cele veşnice. Scrierile bisericești spun că ea ar fi fost luată de apostolul Ioan, la Ierusalim, pentru a fi îngrijită cum se cuvine. S-a stins în casa lui şi a fost înhumată în peştera din Grădina Ghetsimani, la poalele Muntelui Măslinilor, alături de părinţi şi de logodnicul Iosif. Se spune că, în ziua Adormirii, îngerii şi sfinţii au umplut împrejurimile de lumină. De la funeralii ar fi lipsit apostolul Toma, iar când acesta a revenit, după 3 zile, s-a dus la mormânt și l-a găsit gol.