Ce solicită Guvernului Coaliția pentru Educație? Protestele continuă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Capitala sindicaliștilor

Ce solicită Guvernului Coaliția pentru Educație? Protestele continuă!

Social 02 Iunie 2016 / 16:54 831 accesări

După protestul profesorilor de miercuri, 1 iunie, Federația Coaliția pentru Educație (FCE) a transmis un punct de vedere referitor la acțiunea sindicaliștilor. Astfel, FCE susține faptul că Educația din România are nevoie de 6% din PIB, considerând că o țară care nu investește în Educație nu are viitor. ”Da, profesorii trebuie să fie (mult) mai bine plătiți, ca o formă de respect al profesiei și ca o formă de investiție. Ministerul Muncii a prezentat sindicatelor o soluție documentată care să rezolve disfuncționalități existente deja în sistem, au fost propuse 3 scenarii și a fost aleasă o soluție care poate fi suportată financiar în contextul de organizare și funcționare ale sistemului actual. Solicitarea noastră este ca sistemul de salarizare din Educație - vorbim de cea mai mare familie ocupațională din România - să aibă logică, să fie fundamentat pe un set de principii și valori, să rezolve parte din nevoia de calitate și să fie transparent și asumat la nivel de țară, cu participarea activă a sindicatelor din Educație”, se arată în documentul transmis de FCE. Aceștia precizează că pe lista revendicărilor de pe masa negocierilor dintre Guvern și sindicate se vorbește despre bani și costuri, mai degrabă decât despre copii și viitorul lor. ”Calitatea nu va veni automat doar din creșterea salariilor cu un procent de 5% sau 10%, care se aplică pe o grilă a cărei filosofie de construcție nu a fost chestionată de zeci de ani. De altfel, FCE a adus în discuție și anul trecut posibilitatea corelării cu rezultatele dovedite (înțelese ca progres școlar) a unei părți din salariul ”în plată”. Că se vor numi sporuri, salarii de merit, granturi care recompensează rezultatele obținute de școli, este nevoie de măsuri combinate care să contribuie la atenuarea disparităților dintre comunitățile sărace față de cele bogate, dintre rural și urban, care să recompenseze acele școli care, prin cultura lor, facilitează incluziunea celor vulnerabili, fie ei copii de altă etnie decât cea majoritară sau copii cu cerințe educaționale speciale”, se arată în document.

CONTINUĂ PROTESTELE

După protestele profesorilor de miercuri de la Guvern, nici joi nu a fost liniște în București. Sindicaliștii din industria de autovehicule și subansamble auto, precum și cei din transporturi au protestat joi în faţa Palatului Cotroceni, nemulţumiţi de lipsa investiţiilor din cele două sectoare de activitate, precum şi de nivelul salariilor şi de condiţiile de lucru. Potrivit preşedintelui Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, reprezentanţi ai sindicaliştilor vor depune la Preşedinţie o scrisoare adresată lui Klaus Iohannis în care îşi exprimă nemulţumirea şi îngrijorarea faţă de modul în care Guvernul României, cât şi în special Ministerul Transporturilor îşi exercită atribuţiile în vederea punerii în aplicare a unor elemente-cheie cuprinse Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2015 - 2019.

La rândul lor, reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Transporturi (FNST Elcatel) au o serie de revendicări, printre care: adoptarea proiectului de lege privind statutul personalului feroviar, respectarea legislaţiei privind termenele de aprobare a bugetelor de venituri şi cheltuieli din societăţile feroviare şi filialele acestora, eliminarea accizelor din preţul motorinei utilizate în sistemul feroviar şi asigurarea unei finanţări corespunzătoare din partea statului român pentru dezvoltarea infrastructurii de transport feroviar şi aducerea acesteia la standarde europene. În sectorul portuar, problemele sindicaliștilor sunt legate de corupția din administrația porturilor maritime și de faptul că Ministerul Transporturilor nu face nimic în acest sens, dar și de instabilitatea locurilor de muncă și concedieri, care sunt rezultatul unei politici abuzive a Administrației Porturilor. Schimbarea destinației Portului Constanța din port comercial în port turistic ar duce la desființarea a mii de locuri de muncă, susțin sindicaliștii. La protestul de la Palatul Cotroceni au participat, printre altele, Sindicatul Automobile Craiova, Sindicatul ”Automobile România” şi Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare.



12