Ce spune Comisia Europeană de propunerea de revocare a şefei DNA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ce spune Comisia Europeană de propunerea de revocare a şefei DNA

Justiție 23 Februarie 2018 / 14:42 1530 accesări

Comisia European a reacţionat, vineri, la propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de revocare a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, arătând că urmăreşte cu atenţie şi îngrijorare ultimele evoluţii şi că independenţa sistemului judiciar din România şi capacitatea sa de a lupta efectiv împotriva corupţiei sunt elemente fundamentale pentru o Românie puternică în cadrul Uniunii Europene.

"Comisia Europeană monitorizează îndeaproape şi cu preocupare cele mai recente evoluţii. Independenţa sistemului judiciar din România şi capacitatea sa de a lupta eficient împotriva corupţiei sunt esenţiale pentru o Românie puternică în Uniunea Europeană, aşa cum au reamintit preşedintele şi prim-vicepreşedintele în declaraţia lor comună de luna trecută. Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape evoluţia procedurilor în curs iniţiate împotriva procurorului-şef DNA. În rapoartele MCV precedente, faptul că Direcţia Naţională Anticorupţie şi-a menţinut nivelul de performanţă în contextul unor presiuni intense a fost apreciat drept un semn de durabilitate. Comisia a apreciat, de asemenea, în raportul său că, dacă aceste presiuni vor începe să afecteze lupta anticorupţie, va trebui să reevalueze această apreciere", arată Comisia Europeană într-un comunicat la solicitarea Mediafax.

Comisia Europeană mai spune că în toate rapoartele precedente din cadrul MCV faptul că DNA şi-a menţinut evoluţia, în ciuda presiunilor intense, a fost văzut ca un semn de rezistenţă. "Comisia a mai notat, de asemenea, în acest raport că, dacă acolo unde presiunile încep să afecteze lupta anticorupţie, Comisia va trece la reanalizarea concluziilor sale din rapoartele precedente", se mai precizează în comunicat.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans va face, săptămâna viitoare, o vizită oficială de două zile la Bucureşti. Frans Timmermans a luat poziţie în mai multe rânduri faţă de modificările la legile justiţiei din România, avertizând, împreună cu preşedintele CE Jean Claude Juncker, asupra riscurilor slăbirii independenţei justiţiei.

"Urmărim cu îngrijorare evoluţiile recente din România. Independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficace corupţia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene", arătau Juncker şi Timmermans într-o declaraţie din urmă cu o lună.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a cerut joi, în urma prezentării raportului privind managementul la DNA, declanşarea procedurii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al DNA, solicitarea fiind transmisă către CSM şi preşedintelui României.

"Pentru aceste fapte şi acte (n.r.: existente în raportul privind activitatea managerială a şefului DNA), de netolerat într-un stat de drept, în temeiul articolului 54, coroborat cu art 51 din legea 303/2004, cer declanşarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului şef DNA. Prezentul raport va fi transmis secţiei de procurori a CSM şi către preşedintele României pentru a analiza şi decide în raport cu competenţele instituţionale pe care fiecare le are", a declarat Tudorel Toader, ministrul Justiţiei.

Acesta a mai afirmat că acţiunile Laurei Codruţa Kovesi pot pune în pericol însăşi activitatea instituţiei.

"DNA trebuie să continue să funcţioneze în mod legal. DNA nu se identifică cu procurorul şef ale cărui acţiuni au demonstrat că pot pune în pericol chiar instituţia pe care o conduce, prin comportament discreţionar, sfidarea Parlamentului, contestarea deciziilor CCR. Statul de drept este statul în care acţiunea fiecărei autorităţi publice este reglementată prin lege, se supune legii în spiritul valorilor democratice", a spus Toader.

Laura Codruţa Koveşi a reacţionat vineri după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a cerut joi, în urma prezentării raportului privind managementul la DNA, declanşarea procedurii de revocare a ei din funcţia de procuror şef al DNA.

"Voi urma procedura legală și mă voi prezenta, oricând este nevoie, să răspund, punct cu punct, tuturor afirmațiilor prezentate de ministrul Justiției", a declarat procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, într-un comunicat de presă.

Numai că pînă vineri la prânz nimeni nu a primit raportul ministrului Justiţiei privind managementul DNA. Mai mult, deşi ministrul Tudorel Toader anunţase încă de aseară ca raportul va fi făcut public pe pagina de internet a ministerului Justiţiei, deocandată acest lucru nu s-a întâmplat.



12