NN Pensii a anunţat joi, în replică la informaţiile din presă referitoare la situaţia procesatorului de plăţi electronice Wirecard, că acţiunile acestei firme nu se mai aflau în portofoliul fondului de pensii la începutul lunii mai, anunţă compania. În consecinţă, evoluţia recentă a preţului acţiunii nu a afectat sumele din conturile participanţilor români, precizează compania. NN Pensii administrează fondurile de pensii din pilonul II pentru 2 milioane de români şi în 2019 avea expunere pe procesatorul de plăţi electronice Wirecard, aflat în mijlocul unui scandal uriaş.
La finele lunii decembrie 2019, investiţia în Wirecard, prezentă cu un birou în România, reprezenta 0,6% din totalul activelor fondului de pensii.
”Principiile noastre de investiţii sunt aliniate cu profilul de risc specific fondurilor de pensii, iar pentru plasamentele în acţiuni urmărim inclusiv diversificarea geografică şi sectorială, care asigură distribuţia riscului la nivelul portofoliului”, se arată în comunicat.
NN Pensii a spus că monitorizează constant evoluţia pieţelor financiare şi a companiilor în care deţine acţiuni, evaluând fiecare companie pe baza unui set de indicatori financiari şi non-financiari. De asemenea, reprezintă interesele participanţilor în adunările generale ale acţionarilor, ”promovând cele mai bune practici de guvernanţă corporativă”.
De-a lungul celor peste 12 ani de activitate, fondul de pensii obligatorii administrat de NN Pensii a avut deţineri în zeci de companii listate, locale şi internaţionale.
La 31 decembrie 2019, aproximativ 75% din portofoliul de acţiuni era investit în companii româneşti. Investiţiile pe bursele externe asigură respectarea principiilor de diversificare şi sunt determinate şi de constrângerile de lichiditate existente pe Bursa de Valori de la Bucureşti.
Plasamentele în acţiuni, care reprezintă aproximativ un sfert din totalul activelor administrate, sunt principalul element care a determinat randamente medii anuale cu aproximativ 5 puncte procentuale peste inflaţie de la lansare până în prezent, potrivit calculelor NN.
”Ca parte a strategiei de investiţii pe bursele externe, urmărim sectoare economice cu potenţial semnificativ de creştere, care nu sunt reprezentate la bursa locală. De asemenea, expunerea pe fiecare emitent străin este limitată ca pondere în portofoliu, ceea ce, implicit, determină un impact redus al volatilităţii respectivei acţiuni”.
În cazul particular al companiei Wirecard, care la decembrie 2019 reprezenta 0,6% din totalul activelor fondului, decizia de a investi în această acţiune a respectat toate prevederile legale aplicabile în sectorul pensiilor private din România şi a reflectat principiile legate de randamente, spune compania.
NN Pensii a cumpărat peste 200.000 de acţiuni Wirecard, iar la finalul lui 2019 valoarea investiţiei era de 130 milioane de lei, fiind cea mai mare expunere externă.
Procesatorul de plăţi este în mijlocul unui scandal de fraudă în Germania după ce a scos la iveală nereguli contabile care arată că lipsesc 1,9 miliarde de euro din bilanţul companiei. Wirecard a declarat în legătură cu sumele lipsă că este posibil ca acestea să nu fi existat niciodată. Markus Braun, fost CEO al procesatorului, a fost eliberat miercuri din custodia poliţiei germane, în contextul în care acesta a fost arestat în baza unor acuzaţii de manipulare a registrelor contabile şi a veniturilor companiei.