Ce strică Băsescu la Cernavodă, explodează în „Grupul Londra”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dezvăluiri

Ce strică Băsescu la Cernavodă, explodează în „Grupul Londra”

Eveniment 06 August 2008 / 00:00 1219 accesări

„Telegraf” revine cu noi dezvăluiri asupra declaraţiilor făcute de directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Mohammed El-Baradei, cu privire la traficul de materiale radioactive din România, şi care au fost declanşate de gafele Palatului Cotroceni

În ianuarie 2008, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Mohammed El-Baradei, declara în ziarul de limbă arabă Al-Hayat, din Londra, că traficul de materiale radioactive din România ar putea să reprezinte o serioasă ameninţare pentru securitatea mondială, într-un demers fără precedent, care decredibiliza în bloc capacitatea de ripostă a autorităţilor române. În virtutea unui prost obicei, fără a analiza prea mult esenţa acestor susţineri, autorităţile mioritice au sărit ca arse (reflex din vremea bietului Ceauşescu?) şi au contrazis la unison afirmaţiile oficialului AIEA.

Declaraţiile lui El-Baradei, avertisment al Grupului Londra?

„Telegraf” vă prezintă, în exclusivitate, scenariul care ar putea sta în spatele declaraţiilor fără precedent ale lui El-Baradei şi care au fost declanşate de gafele Palatului Cotroceni. Surse bine informate susţin că afirmaţiile directorului AIEA au legătură şi cu activitatea aşa-numitului „Grup Londra” („Nuclear Suppliers Group”), care a fost înfiinţat în anii ’70 ca un răspuns la Programul Nuclear Indian, dar şi cu scopul declarat de a stabili unele reguli referitoare la exportul de materiale nucleare („dual-use equipment”). Atribuţiile “Grupului Londra” se refereau inclusiv la echipamentele de prelucrare pentru îmbogăţirea uraniului, dar şi la furnizarea de informaţii tehnice pentru ţările vizate de proliferare (evident, cele care pot fi difuzate şi au acceptul serviciilor secrete) aflate în regiuni de conflict şi instabilitate. Ulterior, o serie de întîlniri desfăşurate la Londra au dus la stabilirea unor acorduri privind instrucţiunile de export nuclear, acestea fiind publicate sub numele INFCIRC/254 (în esenţă, \"Lista cu declanşatoare\" Zangger ) de către AIEA. Din anii ’90, „Grupul Londra” şi-a stabilit şi un calendar al întîlnirilor, adaptat completării listelor cu echipamente nucleare permise la export sau restricţionate. În acest context, fără să-l întrebe cineva, preşedintele Traian Băsescu reitera, în cursul unei vizite la Centrala Nucleară de la Cernavodă, sprijinul României pentru programele nucleare civile ale Indiei. Astfel, la Cernavodă, în stilul său consacrat imprudent, Băsescu arunca în penibil politicile „Grupului Londra” (care are ca observator, în prezent, însăşi Comisia Europeană), un Grup care participase semnificativ la edificarea AIEA. De altfel, din investigaţiile noastre, rezultă că, în anii ’90, India (pe atunci, nesprijinită de Băsescu) era suspectată de investigatorii americani că a dezvoltat, la Bhabba Atomic Research Center (BARC), tehnologie nucleară militară folosind instalaţii civile, în eforturile de a-şi depăşi ipoteticii adversari din zonă. Practic, prin declaraţiile făcute în ziarul londonez Al-Hayat, El-Baradei a transmis un avertisment al „Grupului Londra” pentru administraţia prezidenţială de la Bucureşti - pricepută în declaraţii incendiare, dar stingheră cînd este vorba de securizarea sistemelor mioritice. Diplomaţia lui El-Baradei devine cu atît mai apreciată cu cît a reuşit acest lucru fără a se implica în „războiul tăcut” care se desfăşoară în prezent, în Occident, pentru cucerirea energiei nucleare româneşti de la Cernavodă.



12