Guvernul condus de Mario Monti a decis să introducă aşa-numitul impozit pe valoarea imobilelor din străinătate, pentru toţi cei care au rezidenţă în Italia, inclusiv cetăţeni străini. Astfel, şi românii care muncesc în Italia şi au drept de rezidenţă acolo vor trebui să plătească statului italian pentru casa pe care, eventual, o au cumpărată în România. Impozitul este de 0,76% din preţul cu care au cumpărat locuinţa în România, din care se va scădea impozitul plătit statului român. Dacă actul de proprietate asupra casei nu indică un preţ de achiziţie, se va lua ca referinţă valoarea de piaţă din locul în care este situat imobilul. CE a declarat, la solicitarea NewsIn, că este nevoie de o analiză detaliată a legii italiene, înainte de a se putea pronunţa dacă rezidenţii români din Italia sunt supuşi unei duble impozitări în privinţa proprietăţilor imobiliare deţinute în România. ”În anumite situaţii se poate ajunge la dubla impozitare dar este nevoie de o analiză detaliată a legii italiene pentru a ne putea pronunţa”, a declarat, pentru NewsIn, Natasja Bohez Rubiano, ofiţerul de presă al comisarului european pentru Taxe, Uniune Vamală, Audit şi Antifraudă, Algirdas Semeta. Ea a adăugat că statele UE pot încheia acorduri bilaterale privind impozitarea, astfel încât să fie împiedicată eludarea fiscului în cazuri de înstrăinare a proprietăţilor.
OFICIAL, ÎN ITALIA MUNCESC CIRCA 350.000 DE ROMÂNI IAR DE LA 1 IANUARIE 2012, GUVERNUL DE LA ROMA A LIBERALIZAT COMPLET PIAŢA MUNCII PENTRU ROMÂNI.
Celor care vor obiecta că, practic, prin noua taxă impusă de autorităţile italiene se practică o dublă impozitare a proprietăţii li se va răspunde că este prevăzută acea deducere a impozitului pe locuinţă plătit în ţara de origine, a scris presa de limbă română din peninsulă. Se pune întrebarea, remarca aceeaşi presă, cum va şti agenţia fiscală italiană cine are o casă în străinătate. În declaraţiile de venituri pe care trebuie să le completeze rezidenţii, există o rubrică referitoare la imobilele deţinute, independent de capacitatea lor de a produce un venit. Mulţi contribuabili, însă, uită sau omit să menţioneze imobilele pe care le deţin în străinătate iar experţii se întreabă dacă fiscul italian are instrumentele necesare pentru a-i descoperi pe cei care nu şi le-au declarat. Pe de altă parte, surse guvernamentale au declarat pentru NewsIn că în prezent se desfăşoară discuţii între Ministerele de Finanţe de la Bucureşti şi Roma legate de deducerea impozitului şi evitarea dublei impuneri. Practic, românii sunt victime colaterale, pentru că legea a fost gândită pentru italienii bogaţi care au proprietăţi în Elveţia sau în insule exotice şi care ar trebui să cotizeze la stat. Fiscul italian este în curs de elaborare a metodologiei de aplicare a legii şi cel mai probabil va ţine seama de situaţii precum cele ale rezidenţilor români din Italia, au mai spus sursele NewsIn.
AVERTISMENTUL PREMIERULUI Premierul italian, Mario Monti, aşteptat, ieri, la Berlin, a avertizat asupra emergenţei unei mişcări antieuropene şi antigermane în Italia, dacă partenerii săi nu îi vor acorda recunoaşterea şi respectul pe care le merită Italia pentru eforturile sale. ”Problema este că în pofida sacrificiilor, UE nu dă niciun semn de bunăvoinţă, de exemplu sub forma unei scăderi a ratei dobânzii pentru datoria ţării”, s-a plâns Monti. ”Dacă italienii nu vor vedea, într-un viitor apropiat, rezultate tangibile în schimbul deschiderii lor către economisire şi reformă, în Italia va apărea o mişcare de protest faţă de Europa, îndreptată şi împotriva Germaniei, considerată instigatorul intoleranţei în cadrul UE şi împotriva Băncii Centrale Europene”, a avertizat el. Monti, care a preluat conducerea Guvernului în toamnă, pentru a încerca să scoată ţara din criză, a demarat rapid reforme şi măsuri drastice de economisire.