Ce trebuie să facem pentru a salva ecosistemul Mării Negre?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Concluziile atelierului de discuții:

Ce trebuie să facem pentru a salva ecosistemul Mării Negre?

Social 09 Martie 2018 / 15:13 1279 accesări
Ce trebuie să facem pentru a salva ecosistemul Mării Negre?

Ce trebuie să facem pentru a salva ecosistemul Mării Negre?

Pe data de 6 martie, la Hotel Ibis Constanța a avut loc atelierul de discuții pe tema: Impactul schimbărilor climatice asupra ecosistemului Mării Negre, organizat în cadrul proiectului „Marine Knowledge Sharing Platform for Federating Responsible Research and Innovation Communities - MARINA“. Potrivit comunicatului de presă, la eveniment au participat 30 de reprezentanți ai instituțiilor de cercetare, instituțiilor publice, precum și reprezentanți ai mediului economic din Constanța, care au stabilit împreună un set de măsuri pentru salvarea ecosistemului Mării Negre, la nivel politic, social și economic. Rezultatele acestui atelier de discuții vor fi raportate către Comisia Europeană.

Cei 30 de participanți au fost organizați în grupuri de lucru, fiecare grup stabilind un set de propuneri și măsuri pentru salvarea ecosistemului Mării Negre, pe plan politic, social și economic. Apoi, fiecare reprezentant al grupului a notat fiecare propunere, cu note de la 1 la 10, pentru a stabili o ierarhie a măsurilor. „Practic, măsurile care au primit punctajul cel mai mic au trecut primele în lista de propuneri, dintr-un raționament pur logic: în general, acestea sunt primele măsuri care trebuie implementate, fiind mai puțin costisitoare și mai la îndemână. Măsurile care au primit punctajul cel mai mare sunt măsurile cel mai greu de implementat, foarte complexe, care necesită schimbări majore. Toate măsurile propuse sunt interconectate și decurg una din cealaltă. Acesta este un sistem inovator de lucru, care ajută la o mai bună ierarhizare“, a declarat directorul executiv al ONG Mare Nostrum, Mihaela Cândea Mirea.

Care sunt concluziile?

În urma discuțiilor, au fost propuse măsuri concrete pentru salvarea ecosistemului Mării Negre. Cele mai ambițioase măsuri identificate au fost:

SOCIAL

Crearea cadrului pentru valorificarea deșeurilor biodegradabile, din deșeurile menajere.

Programe aplicative, cu participarea populației de toate vârstele și a organizațiilor private (colectare selectivă, programe sau platforme online gen Citizen Watch, cu eventuale recompense).

Modificarea obiceiurilor de consum, în vederea reducerii cantității de deșeuri generate.

POLITIC

Restructurarea mecanismelor pentru aplicarea sancțiunilor.

Implicarea factorilor decizionali politici (primărie, consilii locale), în implementarea strategiilor naționale.

Aplicarea legislației privind protecția mediului în toate domeniile, mai ales privind zona costieră.

ECONOMIC

Promovarea unui turism ecologic și durabil.

Promovarea unor metode și tehnici de pescuit durabil, cu protejarea resurselor și acordarea unor stimulente sau compensații.

Retehnologizarea fabricilor, echipamentelor, cu reducerea emisiilor.

Unde se mai organizează?

Acest tip de ateliere mai sunt organizate în 14 state partenere ale proiectului MARINA din Europa, precum Italia, Spania, Franta, Portugalia, Cipru, Turcia, Danemarca, Polonia, Belgia, Estonia, Irlanda. Tematica atelierelor diferă de la țară la țară: Marine Transportation, Marine Biotechnology, Sea Transportation and Maritime Spatial Planning, Blue Growth

Scopul atelierelor este de a implica toți cetățenii și grupurile de interese în dezbaterile participative, consultări și activități de co-creare . Pentru mai multe informații privind proiectul și subiectele abordate de alte țări puteți accesa pagina http://www.marinaproject.eu/.



12