Potrivit unei decizii a Curții Constituționale (CC), părinții și elevii care au peste 18 ani au ocazia să opteze dacă vor să participe la orele de religie ortodoxă în școală, dacă vor să facă ore de religie în cadrul altei confesiuni sau se declară atei și nu participă deloc la orele de religie. Ministerul Educației și Cercetării Științifice a transmis inspectoratelor școlare județene să organizeze până pe 6 martie ședințe cu părinții în cadrul cărora aceștia să facă cereri în care să solicite ca cei mici să participe la orele de religie, conform cu prevederea CC. La nivelul județului Constanța, potrivit inspectorului de religie, prof. Daniela Stan, aproximativ 70% dintre părinți și-au exprimat opțiunea în legătură cu orele de religie. ”În sistemul informatic sunt introduse deja peste 4.200 de cereri, urmând să fie introduse și restul lor”, a precizat inspectorul școlar. Aceasta a adăugat că până acum a constatat că sunt în medie 2 - 3 copii pe clasă care aparțin altor confesiuni și alți 2 - 3 elevi ai căror părinți se declară atei și care nu completează deloc cererile pentru că nu vor ca respectivii copii să participe la ore de religie. ”În principiu, nu vor apărea modificări în cursul anului școlar, însă așteptăm ca Parlamentul României să vină cu precizările necesare pe articolul de lege atacat la CC pe 9 martie în ceea ce privește derularea orelor de religie în acest semestru și cum se va proceda la încheierea mediilor în acest an școlar la cei care nu vor face orele de religie”, a spus prof. Stan. Ea a precizat că, de anul școlar viitor, elevii care nu vor participa la orele de religie vor avea media încheiată fără această disciplină. În ceea ce privește orarul școlar și activitatea copiilor care nu studiază religia ortodoxă, inspectorul a precizat că școlile vor trebui să stabilească în Consiliile de Administrație ce vor face cu elevii în perioada în care colegii lor participă la religie. În funcție de spațiile și disponibilitatea altor cadre didactice, elevii care nu fac religie, dar sunt la școală în perioada respectivă vor sta fie la bibliotecă, la sala de sport sau în alte clase libere existente în unitate.
CE SPUN SINDICALIŞTII Referitor la subiectul orelor de religie, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FLSI) a transmis un comunicat în care preciza că ”modificările care au loc în timpul anului școlar dau peste cap sistemul de învățământ. Elevii care nu vor opta pentru frecventarea orei de religie pot rămâne nesupravegheați, iar unii profesori își pierd locul de muncă la jumătatea anului școlar. Nu întâmplător a fost introdus în Legea Educației Naționale un articol conform căruia orice modificare intră în vigoare la începutul anului școlar, respectiv universitar următor celui în care a fost adoptată prin lege”, a declarat președintele FSLI, Simion Hăncescu.
ARHIEPISCOPIA TOMISULUI, ÎNTÂLNIRE CU PROFESORII DE RELIGIE Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a transmis, la rândul său, un mesaj referitor la acest subiect. ”Ora de Religie este cea mai valoroasă recuperare a Bisericii pentru că întotdeauna Biserica a educat copiii şi şcoala s-a născut în tinda Bisericii”, a declarat IPS Teodosie. De altfel, Arhiepiscopul Tomisului organizează sâmbătă, de la ora 14.00, în sala mare a Arhiepiscopiei, o ședință extraordinară cu tema ”Despre statutul orei de religie în școală”, la care sunt așteptați să participe toți profesorii de religie ortodoxă din județ.