CE vrea creşterea salariilor oficialilor ei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În plină criză

CE vrea creşterea salariilor oficialilor ei

Externe 25 Noiembrie 2011 / 00:00 411 accesări

Executivul UE a propus, ieri, o creştere de 1,8% a salariilor oficialilor săi, pe perioada 2011-2012. Potrivit estimărilor CE, procentul este cu mult sub rata de inflaţie din Belgia, unde lucrează majoritatea oficialilor. Salariile oficialilor UE constituie o chestiune sensibilă, pentru că multe dintre guvernele blocului se luptă cu probleme economice majore. Însă nivelul salariilor oficialilor UE este determinat de modificările apărute în anul anterior în puterea de cumpărare a salariilor funcţionarilor publici din opt state UE, formulă fixă, ce uneori dă rezultate care sunt contrare trendului economic.

MINISUMMIT Cancelarul german, Angela Merkel şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, au convenit ieri să prezinte un plan pentru schimbarea tratatelor UE. ”Acest lucru va reda credibilitatea”, a spus Sarkozy. Cei doi lideri vor să împiedicile abuzuri ulterioare asupra prevederilor pactului de stabilitate şi creştere. ”Statele care au ignorat legea nu au fost pedepsite până acum, Germania fiind printre ele. Acum plătim preţul”, a spus Merkel. Liderii nu au precizat despre ce schimbări va fi vorba, dar au spus că vor informa publicul până la summit-ul UE din 9 decembrie. Merkel a mai spus că vrea ca Banca Centrală Europeană să rămână independentă. Un minisummit privind criza datoriilor din Zona Euro, cu participarea preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, a cancelarului german, Angela Merkel şi a premierului italian, Mario Monti, a avut loc, ieri, la Strasbourg, în estul Franţei.

DOUĂ VARIANTE Criza Zonei Euro a plasat uniunea monetară europeană într-o poziţie critică, în care se poate dezintegra sau din care, dimpotrivă, poate ieşi întărită, a estimat, ieri, la Helsinki, comisarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn. Acesta a refuzat să comenteze rezultatul mediocru al emisiunii de obligaţiuni de miercuri în Germania, când s-a reuşit plasarea a doar 60% din oferta de start de 6 miliarde de euro. Comisarul Rehn a admis însă că situaţia este foarte gravă şi că efectul de contagiune pornit din Grecia a atins recent ţările apropiate de centrul UE şi a afectat chiar şi nucleul dur al UE. În opinia sa, ”la reuniunea Zonei Euro de la Bruxelles, din 29 noiembrie, trebuie luate, fără întârziere, decizii curajoase şi hotărâte”. ”Pentru depăşirea crizei, este nevoie de stabilizarea şi întărirea uniunii monetare, dar şi de corectarea dezechilibrelor. Fără aceasta, nimeni nu va dori euroobligaţiuni propuse, nici statele europene, nici celelalte”, a conchis comisarul european.



12