Cea de-a 13-a brăţară dacică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cea mai importantă descoperire după tezaurul de la Pietroasele

Cea de-a 13-a brăţară dacică

Cultură 12 Mai 2011 / 00:00 368 accesări

A 13-a brăţară de aur dacică din zona Sarmizegetusei Regia, două umbo-uri de scut de paradă din fier şi 229 de monede de argint dacice, emise la Tomis şi Callatis, au fost readuse, marţi, în România, potrivit reprezentanţilor Ministerului Culturii. Aceasta constituie cea mai importantă repatriere de piese arheologice şi numismatice efectuată de către autorităţile române. Piesele arheologice de patrimoniu au fost preluate de Muzeul Naţional de Istorie a României.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a precizat că niciun efort nu este prea mare atunci când este vorba despre recuperarea unor obiecte de o asemenea valoare şi însemnătate. Kelemen a ţinut să elogieze munca echipelor complexe de poliţişti, procurori, jurişti, arheologi şi alţi specialişti care au contribuit, prin demersul lor, la recuperarea pieselor de patrimoniu. De asemenea, şi-a exprimat încrederea că această muncă va fi la fel de eficientă până la recuperarea tuturor obiectelor despre care se ştie că au fost sustrase prin braconaj arheologic, în anii 1995-2001.

În dosarul „Aurul Dacilor\" au fost date în urmărire 15 brăţări. Acestea aparţin tezaurelor regale dacice şi au fost sustrase în perioada mai 2000 - mai 2001, prin săpături ilegale în Munţii Apuseni. Brăţările aparţin sitului arheologic „Sarmizegetusa Regia\" şi sunt specifice civilizaţiei dacice din secolul I î.Hr.

Directorul Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), Ernest Oberländer-Târnoveanu, a declarat, ieri, că brăţările dacice sunt cea mai importantă descoperire după tezaurul de la Pietroasele. „Îndrăznesc să spun că, după tezaurul de la Pietroasele, este cea mai importantă descoperire făcută pe teritoriul României\", a precizat Oberländer cu privire la brăţările dacice din aur descoperite la Sarmisegetusa Regia şi care au fost scoase ilegal din ţară. Dintre ele, au fost recuperate până în prezent 13 şi se crede că numărul lor se ridică la 24.

El a comparat şi „în termeni vulgari\" brăţările dacice cu tezaurul de la Pietroasele, spunând că cele 13 brăţări recuperate până în prezent cântăresc peste 12 kilograme, în timp ce tezaurul de la Pietroasele are 19 kilograme. „Brăţările sunt cea mai spectaculoasă categorie de obiecte care ne-au parvenit din sfera civilizaţiei dace\", a mai spus Oberländer, adăugând că apariţia lor a bulversat cunoştinţele de până atunci despre daci. „Vor reprezenta ambasadori de marcă ai moştenirii culturale a României în străinătate, deja au fost la Roma, nu departe de Columnă\", a mai spus directorul MNIR.



12