În 2013, Sănătatea din România - o ţară UE care ar fi trebuit să aibă pretenţii pe toate planurile - este caracterizată ca fiind un adevărat dezastru. Pacienţii au ajuns la capătul răbdării. Se consideră umiliţi atunci când au de-a face cu sistemul sanitar şi, mai grav, îşi fac cruce şi se roagă să iasă cu bine din spitalele care mai au puţin şi se prăbuşesc peste ei. Asiguraţii români au devenit „sponsori” ai Sănătăţii „grav bolnave”. Chiar dacă plătesc, fie că vor, fie că nu vor, la Fondul Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate al Casei Naţionale de Asigurări Sociale de Sănătate, sunt puşi, din nou, la plată de fiecare dată când cer un serviciu medical, chiar dacă, prin lege, ar fi trebuit să beneficieze de gratuitate. Un pacient român a ajuns să-şi cumpere totul în spital: de la materiale sanitare banale (feşe, seringi, leucoplast) şi până la materiale scumpe (truse de terapie intensivă) şi, bineînţeles, medicamente. Bolnavii din România nu au ce căuta în spitale dacă nu au buzunarele pline cu bani. Sunt realităţi ale sistemului pe care oficialii ministerului de resort nu mai evită să le nege. „Da, ştim care este realitatea, ştim tot ce se întâmplă, aşa că vrem să lăsăm totul în spate, să încercăm să facem ceva pentru ca pacienţii să nu-şi mai plătească medicamentele şi materialele sanitare”, este declaraţia secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), dr. Raed Arafat, prezent ieri în una dintre cele mai importante unităţi sanitare din România - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa. Oficiali din MS au început o serie de vizite în spitalele din ţară, tocmai pentru a vedea, concret, ce se întâmplă, care sunt realităţile, atât în ceea ce priveşte neajunsurile, cât şi în ceea ce priveşte infrastructura, care şi ea are de suferit.
O VESTE MULT AŞTEPTATĂ. ŞI NU E PĂCĂLEALĂ! Dr. Arafat le dă bolnavilor poate una dintre cele mai bune veşti pe care le-au primit în ultimii ani în sistemul sanitar. Pare greu de crezut, aproape un vis cu ochii deschişi: bolnavii nu vor mai fi puşi la plată! În mod cert, nimeni nu ar fi de condamnat dacă ar avea mari rezerve în ceea ce priveşte credibilitatea veştii. „Este o glumă de 1 aprilie?” sau „Cine îi mai crede?!” sau „Să o vedem şi pe asta...” sunt doar câteva dintre reacţiile unor pacienţi constănţeni atunci când au aflat intenţia oficialilor MS.
IMPACTUL FINANCIAR NU VA AVEA EFECT IMEDIAT... Secretarul de stat dr. Arafat s-a arătat optimist, precizând că SCJU Constanţa (spital cu un rol important în Sănătate, cu rol regional) va avea parte de o suplimentare semnificativă de fonduri. „Tariful pe caz ponderat va creşte de la 1.440 lei, la 1.800 lei. De asemenea, spitalul intră şi în programul de anestezie terapie intensivă (ATI), deci aduce încă o sumă în plus, semnificativă, şi pe cazurile critice, care se tratează în ATI adulţi, dar şi în ATI neonatală, care erau subfinanţate până acum. Creşterea este de aprox. 30% pe bolnav, la care se adaugă subvenţionarea pe terapie intensivă, care poate să fie câteva sute de euro pe caz. Medicii trimiteau familiile să cumpere medicamentele din oraş, chiar dacă existau unele produse. Nu era normal”, a spus dr. Arafat. Oficialul MS a precizat că vor fi bani, de data aceasta, suficienţi, astfel încât bolnavii să primească toate tratamentele în spital, potrivit protocoalelor terapeutice. Şi pentru ca vorbele sale să nu rămână doar la stadiul de teorie, dr. Arafat a spus că totul va începe să fie monitorizat, fapt ce le-a fost transmis, ieri, şi şefilor de secţii/clinici ale SCJU, în timpul unei întâlniri. „Bugetul va creşte cu câteva zeci de miliarde de lei vechi. De asemenea, şi din programul de Terapie intră, suplimentar, câteva zeci de miliarde lei vechi. Relaxăm spitalul din punct de vedere financiar. Dacă vom constata că va continua cererea de medicamente şi materiale de la bolnavi, spitalul riscă să piardă finanţarea. Se vor lua măsuri serioase din partea Ministerului Sănătăţii, vom căuta să aflăm de ce se întâmplă asta”, a spus dr. Arafat. El a explicat că impactul nu va fi unul imediat, ci speră ca acest lucru să se întâmple în cel mult două - trei luni. „Primele sume vor veni de luna viitoare”, spune dr. Arafat.
COMISIA MEDICALĂ, RĂSPUNZĂTOARE În cazul în care spitalul nu are în farmacie unele medicamente, iar medicul care are în grijă un bolnav crede că pacientului îi este necesar respectivul tratament, el va avea obligativitatea să anunţe managerul, şi în niciun caz să-i ceară familiei bolnavului. La rândul său, explică dr. Arafat, managerul va convoca comisia medicală, care va fi răspunzătoare, mai exact va decide dacă trebuie achiziţionat respectivul medicament. Precizăm că nu doar SCJU Constanţa va intra în acest proiect de finanţare, ci şi alte spitale, respectiv alte 54. „Pentru cele 54 de spitale sumele cresc cu 200 până la 400 de lei pe caz, la care se adaugă şi suma alocată pentru Terapie Intensivă şi pentru celelalte programe. Până la sfârşitul anului ne aşteptăm să ajungem la o sumă de o mie şase sute de miliarde de lei vechi, iar la rectificare putem să o creştem, să o reajustăm”, a explicat dr. Arafat.
BOLNAVII NU-ŞI VOR MAI CUMPĂRA MEDICAMENTE
Managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână: „Ştiţi foarte bine şi am repetat-o de mai multe ori, acest fenomen se datorează subfinanţării, că nu pleacă nimeni cu medicamentele acasă. Şi problema nu era la medicamentele vitale, ci la cele uzuale. Dacă medicamentele vitale pe care le susţineam din costurile proprii, care erau costuri mari, vor fi acoperite din acest program, este evident că banii aceia vor merge în zona medicamentelor uzuale. Deci, eu sunt convins că în timp acest fenomen va dispărea”. Şi directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa, dr. Constantin Dina, crede că suplimentarea bugetară va duce la eliminarea fenomenului de care „toată lumea era îngrozită” atunci când trecea pragul spitalului.