Aula Bibliotecii Judeţene “Ioan N. Roman“ a găzduit, ieri, o lansare editorială de excepţie. Este vorba de cea mai consistentă monografie despre Mircea Eliade apărută în străinătate şi tradusă, recent, pentru prima dată, şi în limba română. “Rădăcinile româneşti ale lui Mircea Eliade”, o lucrare monumentală în două volume, a fost scrisă de profesorul american Mac Linscott Ricketts, în urmă cu 25 de ani. În România, cartea a fost tipărită de Editura Criterion Publishing. La evenimentul de lansare au participat editorul cărţii, Gabriel Stănescu - renumit pentru răspîndirea culturii româneşti pe continent american prin publicarea operelor a numeroşi autori români, directorul adjunct al instituţiei-gazdă, Adriana Gheorghiu, studenţi şi profesori, iar prezentarea cărţii a fost făcută de prof. univ. dr. Marina Cap-Bun.
O adevărată lecţie despre cum se face cercetare ştiinţifică, lucrarea cuprinde 1.500 de pagini şi a fost publicată, pentru prima dată, în Statele Unite ale Americii, în anul 1988. În prezent, cartea se poate găsi în bibliotecile universitare din SUA şi este oferită pe internet la preţuri de licitaţie. Potrivit prof. univ. dr. Marina Cap-Bun, este de apreciat demersul americanului Mac Linscott Ricketts, fost student al lui Mircea Eliade, care a reuşit să-i aducă prin această lucrare excepţională unui omagiu extraordinar profesorului său, aşa cum nu a făcut-o, pînă acum, niciun autor român. La rîndul său, editorul cărţii, Gabriel Stănescu, a pledat pentru ideea de recunoaştere oficială a lui Mac Linscott Ricketts şi în România, de către Institutul Cultural Român şi Academia Română în special. Pe lîngă această monografie, profesorul american a făcut un serviciu extraordinar culturii româneşti în America, traducînd aproape toată opera literară a lui Mircea Eliade.
În primul volum, autorul descrie copilăria şi tinereţea lui Mircea Eliade la Bucureşti (1907-1933), scrierile sale timpurii, alegerea lui ca “şef al tinerei generaţii”, căutările şi aventurile din India şi întoarcerea la Bucureşti. În cel de al doilea volum, autorul examinează activităţile şi scrierile lui Eliade din perioada 1934-1940, în Bucureşti, ani în care Eliade şi-a cucerit faima ca romancier şi gazetar prolific, şi-a dezvoltat înţelegerea şi metodologia ca istoric al religiilor şi a fost atras, pentru o vreme, de mişcarea legionară. Cartea se încheie cu o scurtă analiză a anilor petrecuţi în străinătate în serviciul diplomatic. Cartea americanului Mac Linscott Ricketts - fostul doctorand al profesorului Mircea Eliade - se prezintă, potrivit scriitorului Sorin Alexandrescu şi directorului Editurii Criterion Publishing, Gabriel Stănescu, ca un reper în tot ce s-a scris în lume şi în România despre perioada interbelică românească.