Cea mai frumoasă poveste de dragoste a tuturor timpurilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cea mai frumoasă poveste de dragoste a tuturor timpurilor

Monden 11 August 2007 / 00:00 3252 accesări

“La răscruce de vînturi” de Emily Bronte a fost aleasă cea mai frumoasă poveste de dragoste a tuturor timpurilor, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat în Marea Britanie, de un post de televiziune. Romanul apărut în 1847, care prezintă povestea zbuciumată de dragoste dintre Heathcliff şi Catherine Earnshaw, a surclasat poveşti scrise de clasici ai genului precum Daphne du Maurier, DH Lawrence şi sora mai mare a lui Emily Bronte, Charlotte.

“Mîndrie şi prejudecată”, de Jane Austin, care are ca temă prejudecăţile sociale ale secolului al XIX-lea şi mîndria care îi ţine pe îndrăgostiţi departe unul de celălalt, s-a situat pe poziţia a doua în top. Povestea de dragoste care se înfiripă între Elizabeth Bennet şi dl. Darcy a cunoscut numeroase adaptări atît pentru micul, cît şi pentru marele ecran. “Romeo şi Julieta” de William Shakespeare, cea mai veche din topul 20 al celor mai frumoase poveşti de dragoste, s-a situat pe locul al treilea. Piesa, care datează din 1595, conţine, după părerea participanţilor la acest sondaj realizat de postul UKTV Drama, cea mai romantică scenă a tuturor timpurilor, cea a balconului.

Topul primelor cinci cele mai romantice poveşti de dragoste este completat în ordine de “Jane Eyre” de Charlotte Bronte şi de “Pe aripile vîntului”, romanul a cărui acţiune se situează în timpul războiului de secesiune din SUA, scris de Margaret Mitchell. Versiunea cinematografică i-a avut în distribuţie pe Clark Gable şi Vivien Leigh, în rolurile lui Rhett Butler, respectiv, Scarlett O\'Hara, şi a fost recompensată cu opt premii Oscar. “Pacientul englez”, un roman a cărui acţiune se situează în timpul celui de-al doilea război mondial, s-a situat pe locul al şaselea în top, fiind urmat de “Rebecca”, din 1938, de Daphne du Maurier, şi de “Dr. Jivago”, de Boris Pasternak. “Amantul doamnei Chatterley”, de D.H. Lawrence, povestea unei relaţii pasionale înfiripată între o aristocrată şi un pădurar şi “Departe de lumea dezlănţuită” de Thomas Hardy, au completat primele zece locuri ale topului. Pe lista celor mai frumoase poveşti de dragoste au mai fost incluse piesa de teatru “Pygmalion” scrisă de George Bernard Shaw, care a stat la baza musical-ului “My Fair Lady”, “Marele Gatsby” de Francis Scott Fitzgerald, “Raţiune şi simţire” de Jane Austin şi “Război şi pace” de Lev Tolstoi.

Sondajul a scos la iveală că 16% dintre femei nu au citit niciodată un roman de dragoste, faţă de 66% dintre bărbaţi. 39% dintre femei au recunoscut că poveştile de dragoste cu eroine nefericite le fac să plîngă. Acelaşi sondaj a mai scos la iveală că 10% dintre femei compensează lipsa de pasiune din viaţa lor sentimentală cu poveşti fictive.



12