Teatrul de Stat Constanța (TSC) invită publicul tomitan, sâmbătă și duminică, de la ora 19.00, la cea de-a treia premieră a stagiunii 2016-2017: „Cea mai frumoasă soție”, de Eugene Labiche, în viziunea regizorală și scenografică a lui Mihai Constantin Ranin. Comedia franțuzească, în premieră pe țară, se prezintă în... alb-negru, amintind de filmul mut, chiar dacă are replici rostite, de Charlie Chaplin, de Stan și Bran. Regizorul și-a propus prin acest spectacol o reîntoarcere către un teatru de bun gust, rafinat și către o comedie de care Constanța are nevoie.
Teatrul de Stat Constanța (TSC) se pregătește, în weekend, să iasă la rampă cu cea de-a treia premieră a stagiunii 2016-2017, care s-a deschis pe 1 octombrie cu premiera cehoviană „Ursul”, în regia lui Felix Alexa, fiind secondată la scurt timp, pe 22 octombrie, de „Dionysos”, spectacol de teatru antic după Euripide, în regia italianului Daniele Salvo. De această dată, va... păși pe scena Dramaticului constănțean, în premieră pe țară, „Cea mai frumoasă soție”, o comedie de Eugene Labiche, în viziunea regizorală a lui Mihai Constantin Ranin, cel care semnează și scenografia, dar și ilustrația muzicală.
Cunoscut publicului constănțean de pe afișele Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare”, Mihai Constantin Ranin, director al Teatrului „Tony Bulandra” din Târgovişte şi conferențiar universitar la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, a acceptat invitația conducerii TSC de a monta la Constanța o comedie savuroasă, mai ales că îi face întotdeauna plăcere să vină pe malul mării toamna sau iarna. „Este prima dată când se joacă acest text de Labiche în România (n.r. „Madame est trop belle”, în original), iar traducerea a fost făcută de prietenul meu Dimitrie Țepeneag, care și el este regizor și trăiește la Paris. Oamenii au nevoie de asemenea texte. Feydeau este deja foarte jucat și este bine să ne gândim și la alți autori, cum ar fi Labiche, care a scris peste 180 de piese, sau Courteline, autori care nu prea au fost jucați în România, dar care se joacă cu mare succes la Paris”, a spus regizorul care a trăit un deceniu în capitala Franței.
UNELE ROLURI SUNT INVENTATE
„Unele roluri sunt inventate, deoarece am simțit nevoia să lucrez cu cât mai mulți. Sper ca trecerea mea aici, în acest teatru, să semnifice mult mai mult decât montarea unui spectacol”, a mai spus regizorul care a gândit spectacolul pe mai multe straturi, după cum a ținut să precizeze. „Primul strat ar fi povestea lui Labiche, o poveste pe care o întâlnim frecvent în teatrul de bulevard: neînțelegeri, încurcături, gelozii, amantlâcuri. Lucruri care au rămas perfect valabile și în ziua de astăzi. Din punct de vedere vizual este o trimitere în trecut, iar din punct de vedere artistic este un spectacol alb-negru”, a mai precizat Mihai Constantin Ranin.
ÎNTOARCERE CĂTRE UN TEATRU DE BUN GUST, RAFINAT
Regizorul-scenograf a pus accent pe imaginea alb-negru, făcând o trimitere la filmele de la începutul secolului al XX-lea, la Charlie Chaplin, Stan și Bran, pentru că „elementele de joc folosite în acest spectacol sunt elemente comice, elemente de film mut, chiar dacă se rostesc replici”. Mai mult, mișcarea din „Cea mai frumoasă soție” nu este una simplă, ci una coregrafiată. „Am folosit și niște citate muzicale în acest spectacol. Eu cred că acest spectacol va fi o întoarcere către un teatru de bun gust, rafinat și către o comedie de care Constanța are nevoie”, a precizat Ranin.
Comedia franțuzească are în prim-plan o femeie frumoasă curtată de toți bărbații din jurul ei. Frumoasa va fi interpretată, alternativ, de Florina Stănculeţ şi de Georgiana Rusu. Din distribuție mai fac parte: Liviu Manolache, Nicodim Ungureanu, Andrei Cantaragiu, Remus Archip, Andu Axente, Luiza Martinescu, Adrian Dumitrescu, Alexandru Iacov, Laura Crăciun, Cosmin Mihale şi Gelu Ciobanu.
„Am lucrat bine și în armonie cu actorii constănțeni. Eu sunt profesor și la universitate și am o mai mare răbdare față de alți regizori grăbiți să-și termine spectacolele. De fapt, tot acest spectacol este dedicat actorilor și am reușit să sudez colectivul oferind drept pretext acest text dramatic”, a conchis regizorul și scenograful „Celei mai frumoase soții”, Mihai Constantin Ranin.
Citește și:
Premieră pe țară la Constanța: „Cea mai frumoasă soţie“
„Ursul”, un spectacol senzațional despre sentimente extreme
Incandescența și tenebrele anticului de la „Dionysos” citire
Ce surprize a pregătit Teatrul de Stat în stagiunea 2016-2017