Organizaţia EcoLinks şi Serviciul Comercial al Ambasadei SUA, în colaborare cu Asociaţia Română a Apei, sub egida Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor şi Ministerului Economiei şi Comerţului, organizează cea de-a III-a ediţie a "Conferinţei Anuale pe Probleme de Mediu în România - Sectoarele Apă şi Minerit". Manifestarea se desfăşoară în perioada 18 - 19 mai 2006, la Constanţa, în staţiunea Mamaia. Pentru prima dată, partener oficial la această manifestare este şi o regie de apă din ţară, mai precis Regia Autonomă Judeţeană de Apă (RAJA) Constanţa.
Reunind reprezentanţi ai Guvernului Statelor Unite ale Americii, Ambasadei SUA, companiilor americane recunoscute pe plan internaţional, conferinţa de la Mamaia face parte dintr-un amplu program de urmărire şi identificare a oportunităţilor de investiţii în infrastructura de mediu, alimentare cu apă, canalizare şi drumuri. În urma unei selecţii riguroase a celor mai mari nouă operatori de servicii de alimentare cu apă şi canalizare, printre care Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara, organizatorii acestui eveniment au ales regia constănţeană care s-a remarcat datorită capacităţii tehnice şi manageriale. Coordonatorul de programe Ecolinks USAID, Gerald Gold, însoţit de adjunctul şefului Departamentului de Comerţ din SUA, Phyllis Bradley, de reprezentantul Departamentului de cercetare USAID, Mohamad Latif, şi de numeroşi oameni de afaceri americani au făcut ieri o vizită la sediul RAJA. Oaspeţii străini au fost întîmpinaţi de directorul general al RAJA, Felix Stroe, şi de conducerea Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), preşedintele Nicuşor Constantinescu, şi vicepreşedintele Petre Stancă.
Rezervat Regiei de Apă Constanţa
În urma prezentării RAJA Constanţa şi a activităţilor pe care această regie le desfăşoară la nivelul întregului judeţ, delegaţia americană s-a arătat interesată de oportunităţile de investiţii privind sistemul de alimentare cu apă potabilă şi canalizare. "Delegaţia Departamentului de Comerţ din SUA vizitează 9 state europene, iar Constanţa reprezintă o zonă în care oamenii de afaceri de peste ocean au găsit o comunitate capabilă să absoarbă şi să gestioneze fonduri. De altfel, nu întîmplător toată ziua de 17 mai a fost dedicată RAJA Constanţa. S-au luat în calcul performanţele acestei unităţi care în judeţ nu mai are nevoie de nici un fel de prezentare", a declarat directorul RAJA.
La rîndul său, Gerald Gold a declarat: "Scopul programelor Ecolinks îl constituie crearea de parteneriate între industria americană şi, în acest caz, România. Sper că în cele din urmă vom face investiţii importante în ţara dvs. Noi tocmai asta urmărim, să creăm şi să dezvoltăm astfel de parteneriate". Vizita a continuat la staţia de epurare Constanţa Nord, din staţiunea Mamaia, cea mai mare investiţie în domeniul protecţiei mediului din România. Preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a declarat, la sfîrşitul vizitei, că această conferinţă este un eveniment important pentru constănţeni. "Este cea mai importantă delegaţie din SUA care a venit în judeţul nostru şi printre cele mai importante care au sosit în România. Interesul oamenilor de afaceri americani, reprezentanţi ai unor mari companii, care vor să investească în zonă este justificat şi de faptul că judeţul Constanţa va fi viitoare bază NATO. Bineînţeles că oamenii vor să vadă unde pot veni cu tehnologie americană care în foarte multe cazuri este vîrful tehnologiei mondiale. Am discutat, în principiu, despre diferite programe pe care le putem accesa şi sperăm să demarăm nişte acţiuni concrete în interesul Constanţei", a declarat Constantinescu.