Cea mai importantă infrastructură de cercetare dedicată sistemelor fluviu-deltă-mare din Europa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
DANS - Pregătirile României

Cea mai importantă infrastructură de cercetare dedicată sistemelor fluviu-deltă-mare din Europa

Ştiință 29 Ianuarie 2019 / 12:11 4825 accesări

Centrul Internaţional de Studii Avansate pentru Sisteme Fluviu – Mare (DANUBIUS-RI) va fi una dintre cele mai mari infrastructuri de cercetare din lume și cea mai mare de acest fel din Europa. Vorbim despre o infrastructură dedicată cercetărilor interdisciplinare din domeniul științelor vieții și mediului, potrivit portalului oficial. O atenţie specială este acordată mediilor de tranziţie (delte, estuare), încă insuficient cunoscute şi înţelese în detaliu.

Rezultatele ştiinţifice vor fundamenta soluţii de management integrat al acestor sisteme în ansamblul lor, dar vor însemna și răspunsuri pentru problemele create de poluare, de inundații, de impactul omului asupra acestor medii, mai arată planurile proiectului.

DANUBIUS-RI va aduce împreună într-o abordare interdisciplinară cercetarea din diferite sectoare de mediu a sistemelor fluviu-mare. Proiectul va contribui la dezvoltarea capacităţilor de cercetare de vârf la nivelul întregii Europe.

Până la desfășurarea efectivă a proiectului DANUBIUS-RI, România trebuie să își pregătească baza de cercetare, centrul de date și celelalte elemente, pe care statele partenere le au deja și care la noi trebuie construite de la zero. Astfel că prin proiectul DANS sunt de fapt elaborate acţiunile pentru pregătirea participării naţionale la proiectul DANUBIUS-RI, adică Studiul de fezabilitate și Proiectele tehnice pentru componentele româneşti – Hub-ul de la Murighiol, Supersite-ul Delta Dunării, Centrul de Date de la Galați.

Hub-ul este în construcție la Murighiol, în Delta Dunării. Acolo va fi de fapt creierul întregului proiect, de acolo va fi coordonată întreaga rețea DANUBIUS-RI. El va fi conectat în permanență și va oferi suport strategic, evaluare științifică Centrului De Date, Biroului de transfer tehnologic, Nodurilor și Supersite-urilor, făcând apoi și diseminarea rezultatelor cercetărilor.

Proiectul DANS este finanțat de Ministerul Cercetării și Inovării.

• În valoare de 230 de milioane de euro, DANUBIUS-RI reunește 11 țări europene pe care România le coordonează și are ca termen de dezvoltare anul 2026.

• Componenta sa românească a DANUBIUS - RI, numită DANS, pregătește construcția celui mai mare laborator românesc de studiere a mediului și a vieții, la Murighiol, în Delta Dunării. Din proiectul DANS fac parte și Supersite-ul Delta Dunării și Centrul de Date Galați.

• În ceea ce privește componenta din România, primele estimări sunt de 100 de milioane construcția și costuri de întreținere de minim 10% pe an.

Taguri articol


12