“Cea mai importantă moţiune din ultimii 20 de ani”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

“Cea mai importantă moţiune din ultimii 20 de ani”

Eveniment 20 Octombrie 2010 / 00:00 631 accesări

AŞTEPTĂRI. Ceasul ticăie şi nu mai este mult până miercurea viitoare, când se va şti dacă Guvernul Boc V îşi face bagajele şi lasă frâiele ţării altora, care vor încerca să îndrepte greşelile făcute de „specialiştii” lui Băsescu. Până atunci, speculaţiile şi calculele care se fac pe marginea trecerii sau nu a moţiunii se succed cu rapiditate. Adevărul se află la distanţă de câteva voturi, ţinând cont că, la moţiunea precedentă, Boc a scăpat de demitere la numai opt voturi, atât cât le-ar mai fi trebuit celor din Opoziţie pentru a trece moţiunea. De data aceasta, social democraţii, liberalii şi conservatorii par a fi mai încrezători ca niciodată şi spun că demersul lor va reuşi. Unul dintre reprezentanţii Opoziţiei, deputatul PNL Mihai Voicu, spune că „strategia” parlamentarilor puterii pare a fi neparticiparea la vot. „Spunea Crin Antonescu că fiecare parlamentar al puterii va avea la votul asupra moţiunii două bile şi o conştiinţă. De acest lucru văd că le este frică şi şefilor portocalii. Pentru că nu pot fura conştiinţa celor care ar putea gândi că dezastrul nu mai poate fi tolerat, aud că s-ar putea să le ia bilele”, susţine Voicu. De partea cealaltă, vicepreşedintele PDL Cezar Preda spune, speriat, că dacă moţiunea de cenzură trece, vor fi anticipate, nu există cale de mijloc, ceea ce pentru partidul său nu e tocmai OK, ţinând cont de sondaje.

PRO MOŢIUNE. În ce priveşte votul, parlamentarii de Constanţa se împart în trei categorii: pentru, împotrivă şi, chipurile, indecişii. Printre cei hotărâţi să dărâme Guvernul se numără social democraţii şi liberalii, care vor vota în favoarea moţiunii. Deputatul PSD Cristina Dumitrache va vota pentru căderea Guvernului. „Votul este cerut de cetăţenii din teritoriu, iar el vine ca urmare a măsurilor ineficiente ale Guvernului”, a spus Dumitrache. Senatorul Nicolae Moga (PSD) a spus că „Boc trebuie să plece pentru că nu ştie, nu poate şi nu vrea”. Şi senatorul Alexandru Mazăre (PSD) a anunţat că va vota moţiunea de cenzură care trimite acasă acest guvern incompetent. „Fiecare zi în care Guvernul Boc conduce România ne îndreaptă tot mai mult spre prăbuşirea şi mai accentuată a statului”, a spus Mazăre. Deputatul PNL Gheorghe Dragomir a fost categoric, spunând că va vota cu bilele la vedere. „Avem şansa de a trimite acasă un Guvern incompetent şi cred că 90% din români îşi doresc acest lucru”, a afirmat Dragomir. Totodată, senatorul Puiu Haşotti a afirmat: „Este cea mai importantă moţiune din ultimii 20 de ani. Aceasta nu are un caracter politic, ci răspunde necesităţii societăţii care realizează că Boc şi Traian Băsescu au băgat România în ruină”.

CONTRA. În tabăra adversă, deputatul PDL Zanfir Iorguş nu a spus dacă votează pro sau contra moţiunii, dar a afirmat că „va vota în interesul şi pentru viitorul cetăţenilor din Mangalia”. Şeful democrat liberalilor din judeţ, deputatul Mircea Banias a afirmat: „Voi vota împotriva moţiunii de cenzură. Nu cred în demersul pe care îl face opoziţia. Mai mult decât atât, nu cred că în condiţiile actuale România are nevoie de o criză politică, pe lângă cea economică în care ne aflăm”. Democrat liberala Maria Stavrositu a încercat să pară misterioasă, spunând: „Încă nu am luat o decizie. Aştept să văd ce se va decide la nivel de grup. Doresc să citesc şi eu moţiunea, să văd argumentele opoziţiei, şi pe urmă voi decide ce fac”.

INDECIŞI, CU GHILIMELE. În fine, la capitolul „indecişi” sunt trecuţi reprezentanţii minorităţilor, care, în speranţa că „poate o mai pica ceva” de la putere, aşteaptă la cotitură, doar, doar PDL vine cu vreo popunere pe ultima sută de metri, aşa cum a fost şi la ultima moţiune de cenzură. Iusein Ibram (UDTR) a afirmat: „Deocamdată nu s-a discutat în grup, însă eu unul aş vota pentru moţiune din cauza nivelului de trai dezastruos”, în timp ce Amet Aledin (UDTTMR) a afirmat: „Este prematur să discut despre votul pe care-l vom da. Aştept ca în cadrul Uniunii să se ia o decizie şi, în funcţie de hotărârea membrilor Consiliului reprezentanţilor, voi vota şi eu în Parlament.”



12