Cea mai înaltă clădire din Europa de Vest, inaugurată la Londra

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cea mai înaltă clădire din Europa de Vest, inaugurată la Londra

Monden 06 Iulie 2012 / 00:00 396 accesări

Clădirea de birouri şi apartamente de lux Shard, cel mai înalt zgârie-nori din Europa de Vest, a fost inaugurată aseară, la Londra, însă perspectivele economice ale grandiosului proiect sunt puse sub semnul întrebării, de declinul puternic al pieţei de birouri din capitala britanică. Cu o înălţime de 310 metri şi 72 de etaje, Shard va găzdui spaţii de birouri la etajele 4-28, un hotel de lux la următoarele 18 şi 10 apartamente duplex la nivelurile superioare. Clădirea are 44 de lifturi, 11.000 de panouri din sticlă şi o piscină la etajul 52. Costurile pentru construirea turnului sunt estimate la 560 de milioane de euro. Shard a fost inaugurată printr-un show de lasere şi reflectoare proiectate din vârful clădirii. La ceremonie au participat prinţul Andrew, duce de York şi şeicul Hamad bin Jassen bin Jabor al-Thani, premier şi ministru de Externe al Qatarului. Coloana sonoră a fost asigurată de Orchestra Filarmonică din Londra. Clădirea, cu formă prismatică, aduce a piramidă alungită, fiind proiectată de arhitectul italian Renzo Piano.

PROIECT CONTROVERSAT Shard este unul dintre cele mai controversate proiecte din Londra, din cauza mărimii, locaţiei alese şi acţionariatului. Proiectul a fost dezvoltat de Sellar Property Group şi Banca Centrală din Qatar, extinzând prezenţa investitorilor din emirat pe piaţa imobiliară londoneză. Qatarul deţine 95% din acţiunile companiei care administrează Shard, după ce investitorul iniţial, omul de afaceri Irvine Sellar, a avut nevoie de finanţare pentru a realiza construcţia, în contextul crizei financiare din 2008-2009. Portofoliul londonez al Qatarului include şi magazinul Harrods, noul sat olimpic, Chelsea Barracks, dar şi părţi ale districtului financiar Canary Wharf şi grupul Chelsfield Partners, care deţine fosta clădire a ambasadei SUA şi Camden Market. Emiratul deţine, de asemenea, participaţii importante în acţionariatul Sainsbury\'s, Barclays şi London Stock Exchange. Clădirea este criticată şi din cauza exclusivităţii presupuse de luxul din interior şi preţurile mari care se vehiculează în piaţă. Apartamentele duplex sunt evaluate la 37-62 milioane de euro fiecare, iar singura concesie pentru publicul larg este galeria de observare de la ultimele patru etaje, deschisă vizitatorilor dispuşi să plătească tichetul de 24,95 lire (31 de euro), tarif pentru adulţi. Totodată, criticii proiectului consideră că Shard nu este compatibilă urbanistic cu împrejurimile imediate sau cu profilul Londrei. Galeria de la ultimele etaje poate fi vizitată începând din această dimineaţă iar chiriaşii vor începe să ocupe spaţiile de birouri şi de locuit începând de anul viitor.

GREU DE VALORIFICAT Clădirea se anunţă greu de exploatat economic în contextul declinului remarcat în ultimii ani pe piaţa birourilor din Londra. Potrivit datelor brokerului imobiliar Drivers Jonas Deloitte, volumul de spaţii de birouri, noi sau renovate, închiriate anul trecut în Londra a atins minimul ultimilor 10 ani. Analiştii consideră că strategia cea mai bună pentru administratorul Shard ar fi să reducă chiriile până în punctul în care va începe să ”fure” clienţi de la clădiri rivale. Proiectul a fost dezvoltat timp de 12 ani, de Irvine Sellar şi finalizat datorită finanţării obţinute în 2009 de la Banca Centrală din Qatar, care a facilitat, astfel, începerea lucrărilor de construcţie. Sellar a declarat recent că nu doreşte un chiriaş dominant şi anticipează că întregul turn va fi închiriat până la finele anului 2014. Marea Britanie a intrat, în primul trimestru, în cea de-a doua rundă de recesiune din ultimii trei ani.



12