Cea mai mare ameninţare a viitorului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cea mai mare ameninţare a viitorului

Monden 28 Octombrie 2010 / 00:00 640 accesări

Recorduri negative Unele dintre cele mai populate regiuni ale lumii, precum sudul Europei, nordul Africii, vestul SUA, ca şi o mare parte din America Latină s-ar putea confrunta cu perioade de secetă severă, fără precedent, până la sfârşitul secolului, au avertizat cercetătorii de la Centrul American pentru Cercetarea Atmosferei. Intensificarea fenomenului de secetă a fost demult anticipată drept o consecinţă a schimbărilor climatice, însă un nou studiu elaborat de experţii americani arată că, până în 2030, seceta se va face serios simţită, urmând ca, până la sfârşitul secolului, să atingă recorduri nemaivăzute. Oamenii de ştiinţă au folosit ca instrument Indexul Palmer pentru Severitatea Secetei (PDSI), cu ajutorul căruia au realizat un grafic pentru a arăta cât de mult va creşte seceta în intensitate şi în ce zone.

Ferite de secetă Regiunile care vor înregistra secete semnificative pe viitor sunt vestul SUA, mare parte din America Latină, în special regiuni întinse din Mexic şi Brazilia, regiuni aflate la graniţa cu Marea Mediterană, zone vaste din sud-vestul Asiei, sud-estul Asiei, inclusiv China şi ţările vecine şi aproape toată Africa şi Australia. În alte regiuni, riscul instalării secetei va scădea. Aceste zone sunt nordul Europei, Rusia, Canada, Alaska şi câteva regiuni din emisfera sudică. Zonele de înaltă latitudine vor experimenta mari schimbări în ceea ce priveşte temperaturile calde şi creşteri ale nivelului de precipitaţii, fapt ce le va ajuta să devină mai locuibile decât în prezent. Însă aceleaşi regiuni vor avea mai puţin soare, un sezon mai scurt de cultivare şi temperaturi foarte scăzute noaptea.

Primele semne Regiunea amazoniană este puternic afectată de o secetă fără precedent, care a secat mai mulţi afluenţi importanţi ai Amazonului, văduvind cel mai mare fluviu din lume ca lungime, lăţime şi volum de afluxul normal de apă. Peste 62.000 de familii sunt afectate de lipsa precipitaţiilor, iar peste jumătate dintre municipalităţile din regiune au declarat stare de urgenţă. De exemplu, pentru locuitorii oraşului Manuas, capitala statului brazilian Amazonia, râurile reprezintă singura cale de acces către alte zone. Potrivit autorităţilor locale, nivelul scăzut al Amazonului va depăşi în curând recordul înregistrat în 1963. Cel mai mare afluent al Amazonului, Rio Negro, care traversează Manuas, nu a mai înregistrat un nivel atât de scăzut de 108 ani, de când s-au început măsurătorile. Impactul economic al secetei asupra acestei regiuni şi aşa sărace din Brazilia este uriaş. Guvernul brazilian a alocat 13,5 milioane de dolari pentru sprijinirea regiunii. Consecinţele pentru natură sunt însă mult mai grave, mai ales că o nouă specie este descoperită, în medie, la fiecare trei zile. Un raport realizat de World Wildlife Fund trage un semnal de alarmă asupra riscului de dispariţie a biodiversităţii din această regiune. O specie de broscuţe ce prezintă în zona capului desene surprinzătoare, în forma unor flăcări, un papagal cu gâtul golaş, al cărui corp este acoperit cu pene strălucitoare şi o anacondă cu o lungime de patru metri fac parte dintre speciile descoperite în ultimele decenii. Între 1999 şi 2009, peste 1.200 de specii noi au fost identificate de-a lungului cursului Amazonului, a cărui lungime variază între 6.259 şi 6.712 kilometri.



12