Cea mai mare bibliotecă digitală din lume, la Paris

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cea mai mare bibliotecă digitală din lume, la Paris

Monden 10 Aprilie 2009 / 00:00 463 accesări

Reunind de la manuscrise antice chinezeşti, primele hărţi ale Lumii Noi, ziare irakiene sau texte originale semnate de Rabelais, cea mai mare bibliotecă digitală din lume, considerată ”o catedrală a intelectualităţii”, va fi lansată la Paris, în această lună. Proiectul World Digital Library (WDL), care aduce la un loc unele dintre cele mai valoroase opere ale lumii, va fi lansat la Centrul Unesco din Paris. Platforma online va avea structura unei ferestre digitale prin intermediul căreia internauţii vor putea accesa zeci de mii de texte rare din ţări precum Arabia Saudită, Africa de Sud şi Suedia. Biblioteca digitală este poziţionată ca un instrument educaţional singular în lume, materialele fiind accesate gratuit şi traduse în şapte limbi. ”Sperăm ca acest proiect să ajungă o platformă care să promoveze diversitatea culturală şi să răspundă nevoilor educaţionale, într-o lume care este orientată în prezent către conţinut mediatic facil”, a afirmat John Van Oudenaren, directorul proiectului.

În parteneriat cu instituţii din întreaga lume, curatorii de la Unesco şi de la Biblioteca Congresului au încercat să acopere o arie geografică cît mai extinsă, obiectiv limitat de lipsa digitalizării în multe ţări din lume, în particular Africa. În prezent, biblioteca digitală are 32 de instituţii partenere. De eexemplu, Orientul Mijlociu este una dintre principalele zone de interes cultural. Librăria Naţională a Irakului va contribui cu o selecţie de ziare şi publicaţii periodice din secolele al XIX-lea şi XX, scrise în arabă, engleză, kurdă sau turcă, iar Biblioteca Alexandria va furniza volume din ”Descrierea Egiptului”, operă a unor observatori francezi din timpul cuceririi napoleoniene din 1798. WDL îşi va concretiza potenţialul prin accesul la produse culturale unice specifice fiecărei ţări. Astfel, biblioteca naţională din Franţa a contribuit cu o colecţie selecţionată, incluzînd un manuscris avînd o pictură a lui Jean Fouquet, primele filme ale fraţilor Lumière şi o înregistrare a imnului naţional al Franţei, ”La Marseillaise” din 1898. Colecţia britanică va cuprinde o selecţie de desene de anatomie şi texte ştiinţifice, incluzînd şi prima schiţă care arăta structura de dublă spirală a ADN-ului a lui Francis Crick.

Proiectul a costat cîteva zeci de milioane de dolari şi a fost susţinut din donaţiile private ale unor companii precum Google sau Microsoft. WDL este cel mai amplu proiect de digitalizare culturală. UE a lansat un proiect similar, intitulat Europeana, în noiembrie anul trecut, transferînd online milioane de cărţi, opere de artă, hărţi, filme şi conţinut audio şi video din bibliotecile naţionale şi galeriile din Europa.

Taguri articol


12