O putere energetică. Până la sfârşitul anului, Ucraina se va putea mândri cu cea mai mare centrală de energie solară din Europa şi una dintre cele mai puternice din întreaga lume. Centrala va avea o capacitate finală de 100 de megawaţi-oră pe an. Centrala, situată în Okhotnykovo, Crimea, face parte din planul autorităţilor ucrainene de a produce energie din surse curate şi urmează să reducă emisiile de carbon ale ţării cu aproape 80.000 de tone de CO2. Centrala va produce, într-o primă etapă, aproape 80 de megawaţi şi va alimenta aproape 20.000 de gospodării. În prezent, cea mai mare centrală solară din Europa se află în Italia şi produce aproape 72 de megawaţi. Structura din Ucraina se va întinde pe o suprafaţă echivalentă celei a 207 stadioane de fotbal şi va reduce cu 80.000 de tone emisiile de CO2 ale ţării.
Ucraina finanţează acest proiect prin vinderea de certificate de CO2, o acţiune posibilă graţie prevederilor Protocolului de la Kyoto. În 2009, oficialii de la Kiev au încasat 400 de milioane de dolari în urma vânzării cotelor sale de CO2 către Japonia. Se estimează că Ucraina ar putea obţine din energia solară între 800 şi 1450 de megawaţi-oră pe an, fiind una dintre cele mai interesante destinaţii pentru astfel de proiecte. Din 2009, Ucraina este considerată a 12-a putere energetică a lumii, cu o capacitate instalată de 54 GW, exportând electricitate în Ungaria, R. Moldova, Polonia, România, Rusia şi Slovacia. Oficialii de la Kiev speră ca, până în 2015, 30% din energia ţării să fie obţinută prin tehnologii ecologice.
Reactoare nucleare. Peste ocean, majoritatea companiilor sunt în continuare prinse pe picior greşit în ceea ce priveşte energiile nepoluante. De exemplu, societatea americană Southern Company a făcut pasul decisiv către construirea a două noi reactoare nucleare în statul Georgia, fiecare dintre acestea urmând să genereze câte 1.100 MW. Compania subsidiară Southern Nuclear a primit raportul final de evaluare din partea comisiei americane de reglementare în domeniul nuclear (NRC) pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare Vogtle. Potrivit raportului, planul prezentat este sigur şi întruneşte condiţiile pentru acordarea licenţei de construire şi operare. Dacă societatea va primi aprobarea NRC, în urma audierilor finale, va demara construirea celor două reactoare, primele după mai bine de 25 de ani. Acestea ar trebui să devină operaţionale în 2016, respectiv 2017.
Reactoarele existente ale centralei nucleare Vogtle, unităţile 1 şi 2, au fost puse în funcţiune în 1987 şi 1989 şi generează împreună 2.430 MW. În 2009, licenţa lor de operare a fost prelungită cu 20 de ani. Luată după accidentul de la Fukushima, decizia NRC ar putea constitui un precedent pentru dezvoltarea energiei nucleare în SUA, ţară aflată în mijlocul unor dispute legate de acest subiect.