O mare necunoscută. Centrala nucleară de la Zaporojie din Ucraina este cea mai mare centrală din Europa, fiind situată la circa 400 de kilometri la sud-vest de capitala Kiev. În prisma celor întâmplate la centrala nucleară Fukushima 1 din Japonia, o serie de experţi în energie nucleară au atras atenţia că în privinţa acestei centrale, aflată la doar 500 kilometri distanţă de R. Moldova, nu se cunoaşte cu exactitate gradul de siguranţă şi magnitudinea seismului la care ar putea ţine piept. Directorul adjunct al Institutului de Geofizică al Academiei de Ştiinţe din Ucraina, Aleksandr Kendzera, susţine într-un interviu acordat săptămânalului ”Zerkalo Nedeli” că nivelul de risc seismic al centralei nucleare Zaporojie în general este necunoscut. ”Dacă pentru centralele nucleare de la Rivne, Hmelniţki şi Yujno-Ukrainskaia au fost efectuate studii privind riscul seismic, încă din momentul construcţiei, la centrala de la Zaporojie, aceste informaţii lipsesc şi nu putem şti cât de vulnerabilă este aceasta în faţa unui eventual cutremur”, a declarat Kendzera. Acesta precizează că nu se cunoaşte nici tipul de teren pe care este construită centrala. În opinia sa, atunci când s-a luat decizia de a se construi centrale nucleare în Ucraina, se considera că în regiune nu pot avea loc cutremure puternice.
Dezvoltare industrială fără precedent. Sectorul nuclear ucrainean stârneşte multă îngrijorare, cu atât mai mult cu cât cea mai mare catastrofă din domeniu s-a înregistrat la Cernobâl, astăzi o regiune fantomă din Ucraina. Există datorii istorice ale acestui sector industrial către Asociaţia ElectroCeramica Scientific-Production din Rusia care au ajuns la peste 44,5 milioane de dolari, cifre date publicităţii în 2006, când s-a mai spus că oameni de afaceri influenţi din R. Moldova au preluat sarcina achitării unei părţi din această datorie, în schimbul unei cote din veniturile viitoare. Centrala nucleară Zaporojie este una dintre cele 68 de astfel de centrale cu design şi dotare de tip sovietic ridicate în 23 de locaţii din fosta URSS. Aceasta dispune de şase reactoare de tip WER-1000, de câte 1000 de MW putere instalată, generând circa 21% din toată energia electrică a Ucrainei. Această ţară produce 48,95% din electricitate din energie nucleară.
Regiunea Zaporojie cu capitala în oraşul Zaporojie este una dintre cele mai importante provincii ale Ucrainei, deţinând o parte importantă din industria şi agricultura ţării. Suprafaţa provinciei este de 27.200 de kilometri pătraţi iar populaţia, conform recensământului din 2004, este de 1,9 milioane de oameni. Centrala nucleară este situată la marginea oraşului Zaporojie, nu departe de centrala hidroelectrică de pe Nipru. Încă de pe vremea fostei Uniuni Soivietice, Zaporojie era considerat unul dintre mai industrializate oraşe din lume.