Incendiile de pădure care devastează Grecia de şase zile, soldate cu moartea a peste 63 de persoane, au dus la cea mai mare mobilizare a forţelor aeriene antiincendii în Europa, a informat, miercuri, guvernul elen. Evangelos Antonaros, purtătorul de cuvînt al guvernului elen a declarat că “niciodată nu a fost necesară trimiterea unui număr atît de mare de forţe, din atîtea ţări”. 16 ţări au trimis 36 de avioane pentru a lupta cu incendiile care au distrus mii de hectare de pădure şi culturi din Peloponez şi insula Evia. “Chiar dacă Grecia are cea mai mare flotă de luptă antiincendii din Europa, nu a putut face faţă condiţiilor atît de dificile”, a subliniat Antonaros. Grecia are 21 de avioane, dintre care opt Canadair de ultimă generaţie şi închiriază, în fiecare vară, 20 de elicoptere. Antonaros a adăugat că ţara se confruntă cu sezonul estival cel mai calduros din ultimii 107 ani, cu o umiditate aproape inexistentă şi rafale de vînt de 62 pînă la 74 kilometri pe oră, condiţii niciodată înregistrate în Europa. Scăderea în intensitate a rafalelor de vînt şi scăderea temperaturilor în ultimele două zile au contribuit la reducerea numărului incendiilor.
Un fermier grec a stins incendiul izbucnit în apropierea casei sale cu vin, relatează Reuters. “Timp de 17 ore am luptat cu flăcările”, a povestit George Dimopoulos, de 64 de ani, din satul Makistos. Penele de curent au determinat oprirea pompelor electrice care scoteau apă din pămînt, iar cei care doreau să îşi salveze proprietăţile au fost nevoiţi să improvizeze. “Aveam 300 de litri de vin în casă. L-am turnat într-o pompă şi am început să ud casa cu el. Ce puteam să fac? Vinul era tot ce aveam”, a explicat Dimopoulos. Deşi bătrînul şi-a pierdut vinul, a reuşit să îşi salveze casa de flăcări. Din cei 50 de locuitori din Makistos, şapte au murit arşi, iar majoritatea caselor au fost distruse. Mii de hectare de culturi agricole şi de pădure, dar şi zeci de case s-au făcut scrum în Grecia, valoarea pagubelor ridicîndu-se la 1,2 miliarde de euro, 0,6 din PIB. Sute de greci cred că de vină pentru amploarea dezastrului sînt autorităţile, pe care le acuză că au gestionat prost criza. Aseară, la Atena, a fost organizat un miting împotriva autorităţilor, la care participanţii au fost invitaţi să vină îmbrăcaţi în haine de doliu. Guvernul grec a promis că va accelera procedurile pentru oferirea de compensaţii persoanelor care şi-au pierdut casele în incendii.
Cum o nenorocire nu vine niciodată singură, comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas, a avertizat că, după incendii, Grecia s-ar putea confrunta şi cu inundaţii devastatoare. Responsabilul european a spus că, dacă plouă, apa nu va putea fi absorbită de pămînt, pentru că s-a uscat şi s-a întărit din cauza focului. Stavros Dimas a apreciat că UE ar putea contribui financiar la procesul de reconstrucţie a zonelor afectate, în special a peninsulei Peloponez, în funcţie de amploarea pagubelor, care au atins deja cote alarmante. Dimas a declarat că, pe lîngă implicaţiile economice ale acestor dezastre naturale, autorităţile elene trebuie să ia în considerare şi consecinţele sociale pe termen lung, în special creşterea şomajului în sectorul agricol sau distrugerea structurilor sociale. Dimas a cerut ca persoanele care au declanşat aceste incendii să fie pedepsite cu toată fermitatea.